Geçmişiyle yüzleşemeyenler, insan hak ve özgürlüklerinin yaşama geçtiği bir gelecek kuramazlar.

Türkiye’nin sorunlarını aşamamasının, bir türlü uygar, gelişmiş bir toplum olmamasının, geçmişte yaşanan sorunlarla yüzleşememekten kaynaklandığı anlaşılmakta. Geçmişte yaşanan asker ya da sivil görünümlü darbelerden biriyle yüzleşebilmiş olsaydık, bu günlerde askeri darbelerden daha kötü sürekli OHAL koşullarında yaşamak zorunda kalmazdık.

Ülkelerin tarihlerindeki karanlık olaylar, yeni karanlık olayları, açık, demokratik olaylar da yeni demokratik açınımları üretmektedir. Kısacası bir sistem eski yapısının benzerlerini üretmektedir.

Bunca acılı, sancılı tarihsel gerçekliğin temel nedenleri, algı bozuklukları olmalı. Kuşkusuz bu gerçek, bu topraklarda yaşanan acılarda kendisini açık biçimde gözler önüne sermekte.

Nevzat Onaran’ın özgün çalışması

Gazeteci-Yazar Nevzat Onaran, “Ermeniler, Rumlar ve Kürtler - Türk Nüfus Mühendisliği 1914-1940”(1) başlıklı 743 sayfalık kapsamlı bir çalışma koydu ortaya. Kısa sürede ikinci baskısı yapılan bu yapıt, bu topraklarda neler olup bittiğine, bunların üzerine nasıl bir gelecek kurulabilmesine ilişkin kafa yormak isteyen herkesin okuması, üzerinde düşünmesi gereken bir yapıt.

Bu topraklarda bunca acının üst üste yaşanması, bir “Nüfus Mühendisliği” izlencesinden, bunun oluşturduğu resmi devletalgısından kaynaklandığı, çok sayıda örnekle, açıklamalarla orta konulmakta.

Onarılması güç acıların yaşandığı bu topraklarda, yaşanan her şeyin bu tasarımların sonucu olduğu belgelenmeye çalışılmış.

Ekonominin ulusallaşması, soyun Türkleşmesi, inanç yapısını Sünni İslamlaşması, uzun yılların devlet görüşü olarak uygulamaya konulduğunu altı çizilmekte.

Nevzat Onaran yeni çalışmasında, Türk milliyetçiliğinin analizinde etnisite mühendisliği ya da toplumsal mühendislik ya da kurucu sözleşme gibi kullanılan tanımları, Türk Nüfus Mühendisliği olarak netleştirmiş. Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan göçürtme, sürgün ve yerleştirme ( iskân) politikasının ‘öteki’nin tasfiyesi ve Türkleştirilmesi için 1910’lardan beri uygulandığı vurgulanan yapıtta, İttihatçı dönemden Cumhuriyet’e ve 1930’lara Türk egemenliğinin ekonomi politiği analiz edilerek sürekliliğine ilgi çekilmiş.

İttihat ve Terakki’den AKP’ye, Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve hükümet programları değişse de, Türk Nüfus Mühendisliği’nin temel yönünün hep aynı kaldığına ve değişmediğine vurgu yapılmış.

Geçmişle yüzleşme

Bu topraklarda yaşanan büyük acılardan hiçbiriyle yüzleşilemedi. Bırakın yüzleşmeyi, irdelenemedi, araştırılamadı, gerçek nedenleri ortaya çıkarılamadı.

Yüzleşme, geçmişle uğraşmak, öç almak için değil, yaşanılan acıların yeniden yaşanmasının yollarını tıkamak için yapılır. Bunu yapamadığımız için, ülkemizde, bölgemizde acılar hiç bitmemekte, biçim değiştirerek sürekli yaşama geçirilmekte.

Sözü edilen çalışmada, incelenen dönemde yaşananların bir rastlantı olmadığı, her şeyin ayrıntılı biçimde düşünülerek yaşama geçirildiği belgelerle ortaya konulmaya çalışılmış.

Ermeni Soykırımı, Rum Soykırımı, Trakya Olayları, 6-7 Eylül Olayları, gibi yaşanmışlıklarımızın birisiyle yüzleşebilsek, Kahraman Maraş Olayları, Çorum Olayları, Sivas Olayları, Suruç Kıyımı, Ankara Otogarı Kıyımı gibi acıları yaşamayabilirdik.

Soykırımların gün yüzüne çıkarılması

Onaran yapıtında, Türkiye Cumhuriyeti devletinin Ermenilerden başlayarak, Kürtler ve Rumları ve “diğer” azınlıkları nasılTürkleştirmeye çalıştığını, bunu gerçekleştirmek için çıkarılan yasalar, yönetmelikler, yürütülen politikalar ışığında irdelemeye çalışıyor.

Kitap dört ana bölümden oluşuyor. Bunlar "Türk-Milli Devleti", "Ve Sıra Kürtlerde", "Ya Türk-Sünni İslam’sın Ya da..." ve"Türkçü Ekonomi Politik" başlıklarını taşıyor. Her başlığın alt başlıklarında “Türk Nüfus Mühendisliği”nin nasıl işlendiği ele alınıyor.

743 sayfa olan bu kitapla birlikte “Türkiye’de yaşayan herkes Türk”tür söyleminin nasıl yaşama geçirilmeye çalışıldığı, başka bir anlatımla, “Türk Nüfus Mühendisliği”nin nasıl işlere imza attığını görüyoruz.

Titiz bir inceleme

Yapıt “Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, İstanbul Osmanlı Arşivi, 2014 yılında da Kasım 1928-1940 dönemi arasına ait 12 yıllık resmi gazete taraması, İçişleri Bakanlığının İdare Dergisi’nin 22 yıllık arşivi taranarak, Meclis tutanakları, özellikle 1. Dönem Meclis’teki milletler tartışması ile Kürt ve Kürdistan tartışmasının nasıl ele alındığı incelenerek hazırlanmış.

Yapıtın sonunda konuya ilişkin belgeliklerde yer alan belgelere yer verilmiş.

Bu toprakların gerçek tarihini öğrenmek isteyenlerin okumaları gereken yapıtlardan biri.

--------------------------------------

(1) Onaran, Nevzat, Ermeniler, Rumlar ve Kürtler Türk Nüfus Mühendisliği 1914-1940, Ginko Kitap, Kor Yayınevi, 1. Baskı, İstanbul, 2017