Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) aracılığıyla Soma Kaymakamlığı’na madende yaşamını yitirenlerin aileleri, yaralı işçiler ve kurtarma görevlilerinin acil ihtiyaçlarında kullanılması amacıyla  812 bin TL’lik yardım gönderdi.

TÜRK-İŞ 3. Bölge Temsilcisi H. Hüseyin Karakoç, yaptığı yazılı açıklamada, konfederasyonun bu yardımının ilk bölüm olduğunu, maden işçiler ve ailelerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için her türlü maddi ve manevi desteği sürdüreceklerini bildirdi.

Karakoç, şunları kaydetti:

‘’Yaşamını yitiren işçi ve emekçileri geri getirmek mümkün değildir. Ama mağdur olan ailelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla TÜRK-İŞ, AFAD aracılığıyla Soma Kaymakamlığına ilk etapta 812 bin TL gönderdi. Başbakanlık genelgesi gereğince, TÜRK-İŞ tarafından dağıtılma imkanı olmadığından dolayı para Soma Kaymakamlığı’na iletilmiştir. Vefat eden 301 işçi ailesinin yanı sıra  486 maden işçisi ile 25 kurtarma ekibine para yardımının ulaştırılması planlanmıştır.  Yardımların dağıtımına da başlanılmıştır.’’

YAŞAM KUTSALDIR

Karakoç, üretimin artırılması için iş güvenliğinin hiçe sayıldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili ciddi tedbirler maalesef bir çok işyerimizde ölümlü bir kaza olmadan alınmamaktadır.  İş yerleri daha fazla üretim, daha düşük maliyet mantığıyla hareket etmektedir.Üretimi arttırmak için İş Güvenliği de hiçe sayılmaktadır. Halbuki yaşam kutsaldır.

İş Güvenliği bir yaşam hakkı olarak görülmeli ve her türlü tedbirler zamanında alınmalıdır. Ve maliyet unsuru olarak görülmemelidir. İşte Soma’da daha fazla üretim ve aşırı kar hırsı, çalışanların hayatlarının hiçe sayılması sonucu meydana gelen iş cinayetinde 301 kardeşimizi kaybettik. Acımız büyüktür. Aileler perişan ve mağdur olmuşlardır. Onlarca çocuk yetim kalmıştır. Biz TÜRK-İŞ olarak bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız.Taşeronlaşmayı ülkemizde temel çalışma biçimi haline getirenlerden, ucuz işçilik peşinde koşanlardan, insanı yok sayıp, insanın canını umursamayanlardan, mutlaka hesap sorulacaktır. TÜRK-İŞ olarak başlattığımız yardım kampanyası devam etmekte olup, yardımlar devam edecektir.’  (Evrensel)