İsviçre Savcılığı, Türk diplomatlarının 15 Temmuz darbe girişiminin ardından İsviçre ve Türk vatandaşı olan bir iş insanının kaçırma planı hakkında soruşturma başlattığını açıkladı.

İsviçreli Tages-Anzeiger haberine göre, söz konusu kaçırma planında yer alan iki diplomattan biri Ankara’ya geri çağrılırken diğer diplomatın ise Bern kentindeki görevine devam ettiği öğrenildi.

Kaçırmaya çalıştıkları iş insanının uzun yıllardır İsviçre’de yaşadığı ve Gülen hareketine yakın bir isim olduğu iddia ediliyor.

Gazetenin haberine göre söz konusu Türk diplomatlar, iş insanını kaçırmak için arkadaşı olan başka bir Türk vatandaşıyla irtibata geçiyor. Ancak bu görüşme İsviçre istihbarat birimine takılıyor ve diplomatlar izlemeye alınıyor.

Türk diplomatlarının, maddi sıkıntı çeken bir gurbetçiden para karşılığında arkadaşının yemeğine veya içeceğine GHB uyuşturucu madde karıştırmasını istedikleri iddia ediliyor.

İsviçre Başsavcılık Bürosu, siyasi amaçlı istihbarat toplanması ve yabancı bir devletin yasa dışı eylemlere giriştiği şüphesiyle ceza davası açıldığını doğruladı. Ayrıca Savcılık, kendi topraklarında casusluk faaliyeti yürütmekle suçladığı MİT hakkında bir yıl önce soruşturma başlattığını belirtti.

Öte yandan İsviçre Savcılığı, Türkiye Dışişleri Bakanlığına şüphelilerin suçun işlendiği dönemde diplomatik dokunulmazlığa sahip olup olmadığını netleştirmesini istediğini bildirdi. Ayrıca ek soruşturma yürütmek için olayda yer alan kişilerin diplomatik dokunulmazlığının kaldırılmasını talep edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Bern Büyükelçiliği söz konusu iddialara henüz bir cevap vermedi.

Tages-Anzeiger'in haberine göre İsviçre istihbaratı Türk diplomatların kaçırmak istediği iş insanı polis koruması altına aldı.

Kaynak: Euronews