Türk Böbrek Vakfı, Maraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma sebep olan depremle ilgili olarak depremzedeler için "ezilme sendromu" uyarısında bulundu. 

10 ilde büyük yıkımın yaşandığı, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından arama kurtarma ve yardım çalışmaları devam ediyor. 

Depremzedelere ilişkin olarak uyarıda bulunan Türk Böbrek Vakfı, "Depremde enkaz altında kalan afetzedelerde görülebilen ezilme (crush) sendromu böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir, göçük altında uzun süre kalan kişilerin kurtarılması için sağlık ekiplerinin ve uzman kurtarma ekiplerinin müdahale etmesi gerekir ve afetzedelere sıvı olarak meyve suyu verilmemesi doğru olur" açıklamasını yaptı. 

CRUSH SENDROMU NEDİR?

Türk Böbrek Vakfı, depremzedelerde görüşme riskli olan ezilme sendromunu şu şekilde açıkladı:

"Crush sendromu enkaz altında vücudu baskı altında kaldıktan sonra sağ olarak kurtarılan kişilerde görülüyor. Sendrom aritmi yani kalp ritim bozukluğu, halsizlik, düşük tansiyon, ödem ve kahverengi idrar gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Göçük altından kurtulan ve ilk başta sağlıklı görünen kişiler potasyum ve ezilen doku proteinlerinin kana karışması ve böbrek, kalp, akciğer gibi organları etkilemesi nedeniyle bir süre sonra solunumda güçlük çekiyor. Kan basıncındaki düşme ve solunum yetmezliği de ilk başta sağlıklı görünen depremzedelerin beklenmedik bir anda yaşamlarını yitirmelerine sebep oluyor."