Organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla aranan Sedat Peker'in siyasetçilerle ilgili iddialarıyla ilgili savcıların soruşturma başlatması çağrıları gündemdeki yerini korurken, Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan TBMM'ye sunulan torba yasaya dikkat çekti.

Twitter hesabından açıklama yapan Turgut Kazan, AK Parti'nin hazırladığı torba yasada Cumhuriyet Savcılığına son verecek düzenlemeler olduğunu belirtti.

Kazan, “Hep bir savcı çıkıp dava açmayacak mı diye soruluyordu. Ya çıkarsa diye korktular. Hemen bir yasa teklifi hazırlayıp meclise sundular. Önerilen değişiklikle, Cumhuriyetimizin Cumhuriyet Savcılığına son veriyorlar. Bilginiz olsun” dedi.

Takdir yetkisinin uzun süreci savcılardan alındığını ve başsavcılara devredildiğini söyleyen Kazan, “Zaten, uzun süredir Başsavcı ne diyorsa, o oluyordu. Örneğin, R. Zarrab için, böyle TAKİPSİZLİK kararı sağlanmıştı. Sonra, hep aynı yol izlendi. Ve Cumhuriyet Savcılarının takdir hakkı kaldırılarak, Başsavcıya fiilen tam bir hakimiyet tanındı” ifadelerini kullandı.

Yargıtay'ın savcıların takdir yetkisine vurgu yapan bir karar aldığını aktaran Kazan, şöyle devam etti:

Yargıtay 13. Ceza Dairesi’nin 12.11.2020 günlü kararı Savcıların takdir hakkını vurgulayınca telaşa kapıldılar. 25.05.2021 günlü torba teklifle, soruşturmayı sonlandıracak kararlar için, kendi belirledikleri Başsavcıyı yetkili kılıyorlar. Ve böylece, Cumhuriyet Savcılığını Cumhuriyet Savcılığı olmaktan çıkarıyorlar.”