İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yürütülen Dolmabahçe-Levazım tüneli projesi kapsamında daha önce büyük bölümü alüminyum plakalarla kapatılan Maçka Parkı’nda ağaç sökme işlemleri başladı.

Proje kapsamında çalışma alanı içerisinde toplam 199 ağaçtan 85’i Sarıyer’deki Mehmet Akif Ersoy Parkı’na, park dışında kalan 114 ağacın da farklı bölgelere nakledileceği belirtilmişti.

2019’da tamamlanması beklenen tünel kapsamında Maçka Parkı’nın bir kısmı çitlerle çevrilerek içindeki koşu parkuru yayalara kapatılmış, Şişli belediyesi ‘tünelin giriş çıkışlarıyla ve izlediği güzergâhla, parkın üzerindeki ağaç ve bitki örtüsü ve fonksiyon alanlarının önemli ölçüde zarar göreceği’ gerekçesiyle tünel inşaatına itiraz etmişti.

Gelen şikayetler üzerine projenin imar planı değiştirilerek  tünelin girişi parktan başka bir noktaya alınmış, ancak ağaçların yine de sökülüp yeniden dikileceği ifade edilmişti.

Son plan değişikliğinin ‘park kurtuldu’ diye algılanması üzerine Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi, İBB’nin yeni bir plan hazırladığını, hem itirazları boşa düşürmek için hem de tepkileri absorbe etmek üzere ‘Yeni plan yaptık’ dediğini ve tünel çıkış noktası, bağlantı ve ring yoluyla parkın hala tehdit altında bulunduğunu kaydetmişti.

İBB, projeye Şişli Belediyesi’nin yaptığı itirazı gerekçesiz reddetmişti.

Son olarak, İBB tarafından üzerinde “Tünel çalışmalarında yeşil alan kaybı olmayacak, çalışmalar kapsamında hiçbir ağaç zarar görmeyecek; ağaçlar özenle başka alanlara nakledilecek” yazan bilgilendirme broşürü dağıtılmıştı.

Kaynak: diken.com