Tunç Soyer’in Seferihisar belediye başkanlığı döneminde kısa bir süre Seferihisar’da yaşadım. Halkçı bir belediye başkanıydı. Belediyeye bisikletle gider ve halkla güzel bir iletişimi vardı.

Sosyal belediyecilik işlerini çok başarılı kotarıyordu. Can Yücel Tohum Merkezi ve desteklediği köy kooperatifler ile ekolojiye değer veriyordu.

Bana göre en önemli sosyal belediyecilik çalışması; Seferihisar Çocuk Belediyesi. Bu çalışma Türkiye’de modellenecek bir çalışma. Üstelik bu vitrine dönük bir çalışma değil, içeriği doldurulmuş, aktif ve sonuç alıcı icraatlarla desteklenmiştir.

Halkçı bir başkan, sosyal demokrat ilkelere sadık ve sosyal belediyecilik açısında iyi işler yapmış biri.

CHP’nin şu ana dek açıkladığı belediye başkanları arasında bildiğim, duyduğum ve tanıdıklarım arasında en sosyal demokrat olanı. İzmir’de iyi şeyler yapacaktır.

Babası, yarın ailesi veya herhangi bir yakını hakkında çıkan veya çıkacak spekülasyonlar boş beleş işlerdir.

Tunç Soyer’in Seferihisar belediye başkanlığı pratiği üzerinden değerlendirmek gerekir. Bunun dışında söylenecek her söz manidardır.

KARS’TA AYHAN BİLGEN

HDP Kars Belediye başkanı adayı Ayhan Bilgen, bir açıklamasında “Kars’ın şura geleneğini yaşatacağız” diyor. Kars güzel bir kent. Çok kültürlü bir kent. Bu kente Ayhan Bilgen gibi demokrat bir adam çok yakışacak. İnanıyorum ki, Kars bugünkü popülerliğinin kat kat üstünde bir yere gelecektir.

Ayhan Bilgen’in belediye başkanlığını çok merak ediyorum. Yerel yönetimlerde başkanın kişisel inisiyatif geliştirme alanı vekillikten daha fazla. Onlarca proje üretecektir muhtemelen, fakat daha önemlisi dünyaya açılan şehir Kars imajını pekiştirecektir. Ayhan Bilgen geçmişten bu yana tüm birikimlerini, tecrübelerini Kars’a daha net ve doğru yansıtacaktır.

ANTALYA’DA ALİ AKTAŞ

Saadet Partisi Antalya Belediye Başkan Adayı Ali Aktaş çok yaratıcı ve mütevazı bir seçim çalışması yürütüyor. “Her evden bir oy” sloganı güzel. Yürüttüğü bu mütevazı ve yaratıcı çalışma neticesinde her evden bir oyu gerçekten hak ediyor Ali Aktaş.

DERSİM’DEKİ YANLIŞ

Dersim’de koca bir yanlış var. Dersim Devrimci Güç Birliği ile Sosyalist Meclisler Federasyonu arasında bir yarış var. Bu bir yanlış ve hala bu yanlıştan dönülebilir.

Zira basit bir yanlış değil bu. Binlerce insanda duygusal kırılmaya neden olan mühim bir yanlış. Mehmet Fatih Maçoğlu ve HDP’li bir eşbaşkan ile ortak seçime gidilebilir. Dersim üstünden dönen bu uzlaşmazlığı anlamak zor.

Başka başka alternatifler denemek lazım. Vazgeçmemek gerekir. Bu şehirde seçimleri iki taraf kaybederse bir seçim kaybetmiş olunmuyor. Seçimden daha çok şeyler kaybedilmiş olur.

HDP’NİN DEĞERLİ HAMLESİ

HDP’nin büyükşehirlerde aday göstermeme tavrı yaratıcı ve gündemi belirleyen politik hamle, değerlidir. Dersim’de Mehmet Fatih Maçoğlu gibi komünist bir belediye başkanı karşısında aday çıkartması ise koca bir yanlıştır. Üstelik tarafların, taraftarları yıkıcı, yorucu, kırıcı paylaşımlar yaparak mevcut derdi daha da deşiyorlar.

Böyle olmaz bu iş. Hala bir çözüm bulunması yönünde binlerce insan umut besliyor. Mesele seçim değil. Mesele birlikte inşa etme kültürünü geliştirme meselesidir.