CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, 12 Eylül döneminde askeri savcı olan babasıyla alakalı tartışmalara yanıt verdi.

Soyer, 12 Eylül döneminin çok acı dolu olduğunu kaydederek "Tamamen dış güçlerin içinde olduğu bir dönem. Darbeye o dönemde biz tabii ki karşı çıktık. Darbe ile ilgili bir şeyi tartışmanın manası yok, yanlıştı” dedi.

İzmir'de CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak Tunç Soyer'i belirlemesine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP'nin 12 Eylülcüleri vitrine çıkardığını öne sürdü.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise "Mesele baba-oğul değil, tarihin yüküne cevap verilmeli" dedi. Tunç Soyer, 12 Eylül döneminde askeri savcı olan babası üzerinden kendisine yöneltilen eleştirilere cevap verdi.

MHP ve İYİ Partiden bazı isimler 12 Eylül darbesi döneminde ülkücüleri yargılayan askeri savcı Nurettin Soyer'in oğlu olması nedeniyle Tunç Soyer ismine karşı açıklamalar yapmıştı.

ERDOĞAN: CHP, 12 EYLÜLCÜLERİ VİTRİNE ÇIKARIYOR

Tartışmaya dahil olan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, de "Mesele baba-oğul değil, tarihin yüküne cevap vermeli" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise "CHP, Türkeş ve arkadaşlarını 12 Eylül'de en ağır işkencelere maruz bırakarak idamla yargılayanların mirasçılarını yeniden vitrine çıkarıyor" dedi.

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ise "Liderimiz Devlet Bahçeli Beyefendi'nin deyimiyle beş benzemezin bir araya geldiği zillet ittifakı, İzmir'de 'MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davasının' ideolojik takıntılı iddia makamının oğlunu aday göstermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu parti tarafından aday gösterilmesi, cumhuriyet tarihine kara bir leke olarak düşmüştür" dedi.

AKŞENER: BABADAN OĞULA SUÇ GEÇMEZ

Öte yandan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Tunç Soyer'i destekleyeceklerini söyleyerek parti içerisindeki tartışmalara noktayı koydu. Akşener, "Babadan oğula suç geçmez, oğuldan babaya da suç geçmez" dedi.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener, medyanın Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Soruları cevaplayan Akşener, "İzmir'de partilileriniz Tunç Soyer'e oy versin mi?'' sorusu üzerine, ''Öyle şey olur mu? Babadan oğula suç geçmez, oğuldan babaya da suç geçmez. Elbet de işbirliği yapılmış, her yerde bizim adaylarımıza CHP'nin seçmeni, CHP'nin adaylarına da İYİ Parti seçmeni tarafımızdan oy vermeye yönlendirilecek" dedi.

SOYER: O GÜN ÜZERİNDEN BUGÜNE DAİR BİR ŞEY ÇIKARMAK DOĞRU DEĞİL

İzmir'de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'yu ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Soyer, 12 Eylül döneminin çok acı dolu olduğunu kaydederek "Tamamen dış güçlerin içinde olduğu bir dönem. Darbeye o dönemde biz tabii ki karşı çıktık. Darbe ile ilgili bir şeyi tartışmanın manası yok, yanlıştı; ama kardeş kanı dökülüyordu. İnsanlar birbirini boğazlıyordu, öldürüyordu. Vahşi bir dönemdi, kırıcı ve üzücü bir dönemdi. Ama o dönem üzerinden bugüne dair bir şey çıkarmaya çalışmak, hiç doğru değil. Eski yaraları kaşımanın faydası yok. Bugün yepyeni bir Türkiye, yepyeni bir dünya, yepyeni bir kent için uğraşmak gerekiyor. Onları geride bırakmak gerekiyor" diye konuştu

Bundan sonra herkesle kucaklaşacaklarını vurgulayan Soyer, "Aslında herkes herkesle kucaklaşıyor; ama siyaset ayrıştırıyor. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.