Yayınlanan rapora göre kiracıların yüzde 65’inin son bir yıllık dönem içinde kira artış oranı nedeniyle sorun yaşadı.

Tüketici Birliği Federasyonu, "BA-RI-NA-MI-YO-RUZ!" başlıklı bir rapor yayımladı. Rapor kapsamında 46 farklı yerleşim birinden 433 tüketiciyle görüşüldü. Rapora göre, tüketicilerin yüzde 51'i kirada oturduğunu belirtirken, kirada oturanların yüzde 67'si kirasını ödemek için yeterli gelire sahip olmadığını belirtti.

Federasyon, kiracıların yüzde 65’inin son bir yıllık dönem içinde kira artış oranı nedeniyle sorun yaşadığını belirtti. Sorun yaşayan kiracıların yüzde 40’ı, kiraya verenin kira bedeline yüzde 75 ila yüzde 100 oranında zam yapmak istediğini, bu sorunu yaşayanların yüzde 58’i, ev sahiplerinin istediği artışı yaptığını belirtti.

KİRACILARIN YÜZDE 73'Ü 'YÜZDE 25' SINIRINDAN FAYDALANAMADI

Yayınlanan rapora göre kiracıların yüzde 73'ü kira artış oranına getirilen 'yüzde 25' sınırından yararlanamadı.

Kiracıların yüzde 72’si, son bir yılda gelirlerindeki artışa kıyasla kira bedellerindeki artışın daha yüksek olduğunu belirtti. Rapora göre, kiracıların yüzde 37'si aylık hane gelirlerinin yüzde 25-50'sini kiraya ayırdıklarını belirtti. Kiracıların yüzde 23'ü gelirlerini yüzde 50 ila yüzde 75'iyle aylık kiralarını ödediklerini kaydetti. Yüzde 7'si ise kira ücretinin gelirlerinin yüzde 75'i ile yüzde 100'üne karşılık geldiğini paylaştı.

Seçme şansınız olsaydı ikamet ettiğiniz konutta mı yaşardınız sorusuna kiracıların yüzde 57.5'u "Hayır" yanıtını verdi.