Korona virüsü salgınının ekonomik alanda olumsuz etkilediği sektörler arasında bulunan sağlık turizmi, normalleşme süreci kapsamında 31 ülkeden gelen hastaların kabulüyle yarından itibaren başlayacak.

Müzeyyen Yüce'nin Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, pandemi tehlikesi devam ederken Türkiye’ye kabul edilen 31 ülke arasında korona virüsü salgınınından en çok etkilenen Almanya, İngiltere ve Hollanda da yer alıyor. Sağlık Bakanlığı, ülkeye girişlerden hastaneye yatışlara, tedavi sürecinden, taburcu aşamasına kadar bir dizi tedbir alsa da uluslararası temasın tekrar sağlanacak olması ikinci dalga salgını akıllara getiriyor.

 1 MİLYON HASTA BEKLENTİSİ SEKTEYE UĞRADI

Türkiye, yabancı hastaların sağlık tercihlerinde ilk sıralarda yer alırken, saç ekiminden estetik operasyonlarına, termal turizminden medikal turizm alanlarına kadar birçok alanda hizmet veriyor. 2019 yılında sağlık turizminden yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir elde edilirken, 2023’te bu alandan 1,5 milyon hasta ve 10 milyar dolar gelir hedefleniyor.  2020 yılı için öngörülen bir milyon hasta beklentisi ise salgın nedeniyle sekteye uğramış görünüyor.

‘SAÇ EKİMİ SEKTÖRÜ YILSONUNA DOĞRU 2019 RAKAMLARINA DÖNECEK’

Salgın öncesinde sadece saç ekimi ekonomisinin 1 milyar doların üzerinde bir hacme sahip olduğunu hatırlatan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Sağlık Komisyonu Üyesi ve Esteworld Saç Ekimi ve Plastik Cerrahi Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Servet Terziler, sağlık turizminin de normalleşmesiyle saç ekimi sektörünün yıl sonuna doğru 2019 rakamlarına döneceğini söylüyor. Terziler, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin pandemi sürecinde 31 ülkeye kapılarını açmasını, “Sağlık turizminin normalleşmesiyle saç ekimi sektörünün yıl sonuna doğru adım adım 2019 rakamlarına döneceğini öngörüyorum” şeklinde yorumluyor.

TTB: SAĞLIK TURİZMİ HEMEN DURDURULMALI

Türkiye Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman ise ekonomik gerekçelerle ciddi sağlık riskinin gözardı edilmesine tepkili. Adıyaman, sağlık turizminin önemine dikkat çekse de salgın tehlikesi nedeniyle 31 ülkeden gelişlerin hemen durdurulması gerektiğini söylüyor. Korona virüsü salgınının toplumu tehdit etmeye devam ettiğini ifade eden Sinan Adıyaman’ın bu konudaki uyarıları şöyle: “Bir kişinin kaç kişiye virüs bulaştırdığını gösteren ‘R0’ değerinin 1.56 olduğu bir ülkede, salgın hızla yayılıyor demektir. Türkiye’de Bilim Kurulu üyeleri başta olmak üzere bizler de bu sürecin çok dikkatli yönetilmesi gerektiğini savunuyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, ikinci dalganın sonbaharda geleceği yönünde de uyarılar yapıyor. Alışveriş merkezlerinin açılmasıyla yaşanacak sonucu henüz bilmezken, yurtdışından 20 Mayıs gibi erken bir tarihte hastaların getirtilmesi ve buradaki hastanelere dağıtılmasının toplum sağlığı açısından zararlı olacağını düşünüyoruz. Tedbirlerin gevşetilmesi kararı halk sağlığı verilerine göre değil, ticari, ekonomik kaygılara göre alınmıştır.”

“HASTALAR SAATLİ BOMBA GİBİ HASTANELERİN İÇERİSİNDE DOLAŞACAK”

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen günlerde yaptığı açıklamada, korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında Sancaktepe’de ve Atatürk Havalimanı’nda inşa edilen iki hastanenin sağlık turizminde kullanılacağını söylemişti.

TTB Başkanı Adıyaman ise “Her ne kadar ayrı hastanelere göndereceğiz deseler de bu durumu sakıncalı buluyoruz ve sağlık turizminin açılması kararının iptal edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Adıyaman, yurtdışından gelecek hastaların PCR testine tabi tutulacak olmasını da değerlendirerek, “PCR testinin doğruluk oranı yüzde 55–60. Hataların büyük çoğunluğunun PCR testi negatif çıkmasına rağmen klinik bulguları Covid–19 gösteriyor. Dolayısıyla bu kişiler saatli bomba gibi hastanelerin içerisinde dolaşacaklar. Bu kabul edilemez ve tehlikeli bir durum” dedi.

CHP: İNSANLARIN CANI İLE UĞRAŞTIĞI DÖNEMDE SAÇ EKİMİ YOĞUNLUĞU YAŞANMAZ

CHP İstanbul Milletvekili, genel cerrahi uzmanı Ali Şeker’e göre  sağlık turizmine ilişkin problemleri aşmak adına bu kadar erken karar almak doğru değil. Salgın döneminde 1 milyon hasta hedefinin ise tutturulmasının mümkün olmadığını ifade eden Ali Şeker “Burada önemli olan uluslararası dolaşım açısından virüsü bertaraf etmek. Ama tehlike hala devam ediyor. Bu kapsamda Atatürk Havaalanının pistlerini tahrip ederek sağlık turizmi altında fırsatçılık yapmak kabul edilemez. Diğer yandan bu kişiler ülkeye girdikten sonra 14 gün karantina altında kaldıktan sonra mı tedaviye başlayacaklar? Bu pek mümkün görünmüyor. Kaldı ki, insanların can derdine düştüğü bir dönemde sağlık turizmi, saç ekimi başta olmak üzere medikal estetik uygulamaların yoğun olduğu bir sektör. Bu alanda Türkiye’ye gelen kişilerin büyük çoğunluğu saç ekimi yaptırıyor. İnsanların ciddi sağlık sorunlarını ötelediği bir süreçte saç ekimi yoğunluğu yaşanacağı akla yatkın değil” diyor.

İYİ PARTİ: KARAR YERSİZ VE ZAMANSIZ

İYİ Parti’nin doktor milletvekili Aytun Çıray ise salgın döneminde alınan bu kararın yersiz ve zamansız olduğunu söylüyor. Kararın ekonomik nedenlerle alındığını vurgulayan Çıray’ın bu konudaki görüşleri şöyle: “Atatürk Havalimanı pistlerini imha etmeseler, yanlarındaki binaları karantina hastanesi gibi kullanacak olsalardı, bu makul olabilirdi. Ancak Covid–19 salgınına ilişkin ikinci bir atak tehlikesi bulunurken, mevcut yatakların sağlık turizmi için kullanılıyor olması insanların canına mal olabilir. Ayrıca bu kişilerin enfekte olup olmadıklarını tam olarak anlayamayız. Türkiye’de yapılan PCR testlerinin güvenilirliği zaten tartışmalı. Böyle bir dönemde alınan bu karar yersiz ve zamansız bir karardır. Paraya ihtiyaçları olduğu belli, o zaman açalım kapıları herkes girsin. Covid–19 sürecini çok kötü yönettiler.”

HDP: YURTDIŞINDAN REFAKATÇI İLE GELEN HASTALAR RİSK BARINDIRIR

HDP’nin Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç de, yurt dışından gelecek hasta ve refakatçilerin risk barındıracağını dikkat çekti ve ekledi: “Bakanlık da, bu konuya ilişkin olarak teoride maksimum önlemler almış görünüyor. Ama halk sağlığı, birey sağlığı açısından bu teori, pratikte ne kadar uygulanabilir tartışılır. Dolayısıyla Türkiye korona virüsü riskini tam atlatmamışken, böyle bir süreçte sağlık turizmi başlatılmasını doğru bulmuyorum.”
Mengüç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlık turizmi kapsamında kullanılacağını açıkladığı Atatürk Havaalanına yapılan hastanelerin ise ileriye dönük ranta açılacağının öngörüldüğünü söyledi.