Türk Tabipleri Birliği (TTB), korona virüsü salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanlarının tamamının aşılanmasını talep ederek Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptı.

'Acil Kullanım Onayı' verilen CoronaVac aşısına ilişkin gerekli bilgilendirmelerin yapılmaması, sürecin belirsiz olması, zaman darlığı, sisteme dair bir takım eksiklik ve aksaklıklara bağlı olarak yaklaşık yüzde 10-15 oranında sağlık çalışanın ilk etapta aşılanamadığını belirten tabipler, tüm sağlık çalışanlarının bir an önce aşılanmasını talep etti.

BÜYÜK KISMI KISA SÜREDE İLK DOZ AŞILARINI OLDU

Korona virüsü salgınında sağlık çalışanlarının en riskli grupta yer aldığını, 28 Ocak itibariyle en az 359 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle öldüğünü belirten TTB, Covid-19 pandemisiyle mücadelede en önemli aracın aşı olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

 “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en riskli grupların başında gelen sağlık çalışanlarına, ilk ve öncelikli olarak aşı uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde gecikmeli olarak başlanan aşılama uygulamalarıyla birlikte sağlık çalışanlarının çok büyük kısmı, kısa sürede büyük bir uyum içinde ilk doz aşılarını olmuşlardır. Ancak aşılamaya ilişkin gerekli bilgilendirmelerin yapılmaması, sürecin belirsiz olması, zaman darlığı, sisteme dair bir takım eksiklik ve aksaklıklara bağlı olarak yaklaşık yüzde 10-15 oranında sağlık çalışanın ilk etapta aşılanamadığı görülmektedir. Emekli ve fiilen çalışmayan hekimler aşılanamayan gruplar içindeyken daha sonra aşılanacak gruplar arasına dahil edilmiş ancak tüm tıp öğrencileri, sağlık öğrencileri ve pandemi döneminde fiilen çalışmayan sağlık çalışanları kapsama alınmamıştır.”

SONRAKİ AŞAMAYA ERTLENMİŞLER

Aşılanamayan sağlık çalışanlarının başvuru yaptığında, “Belirlenen süre içerisinde adınıza tanımlanan aşınızı yaptırmadığınız için öncelik durumunuz sonraki aşamada yeniden değerlendirilecektir” şeklinde bir uyarıyla karşılaştıklarını belirten tabipler, “Oysaki bu sağlık çalışanlarının çok büyük kısmı aşı olmak için başvuru yapmış, ancak sistemdeki sorunlar nedeniyle aşılanamamıştır. Bu durumun en kısa sürede düzeltilerek pandemiyle mücadelenin olmazsa olmazı sağlık çalışanlarının mağduriyeti giderilmeli, talep eden tüm sağlık çalışanları bekletilmeden aşılanmalıdır” dedi.