Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu kadına yönelik şiddete ve İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

TTB Merkez binasında yapılan açıklamada konuşan TTB Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör, “Mücadelemizle elde ettiğimiz haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin sonuçları korkunç olacaktır” diyerek sözleşmenin bir an önce uygulanması talebinde bulundu.

Toplantıya Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gülgün Kıran ve TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu Üyesi Ayşe Uğurlu da katıldı.

‘MÜCADELEYLE ELDE ETTİĞİMİZ HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ’

İstanbul Sözleşmesi’nin 6 yıl önce yürürlüğe girdiğini ancak uygulamadaki yetersizlikler nedeniyle kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını söyleyen TTB Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör, “Kadın sağlık çalışanları başta olmak üzere biz hekimler de toplumda yükselen şiddet dalgasının mağduru olabilmekteyiz. Mücadelemizle elde ettiğimiz haklarımızdan vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz” diyerek İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması çağrısında bulundu.

‘AİLEYİ ASIL YIKAN SÖZLEŞME DEĞİL ŞİDDETİN KENDİSİDİR’

Aileyi asıl yıkanın sözleşme değil şiddetin kendisi olduğunu vurgulayan Güngör, “Elimizdeki en önemli yasal dayanak olan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzasını çekmesinin doğuracağı sonuçlar korkunç olacaktır. Eminiz kadınlara ve kız çocuklarına yönelik artan şiddetin toplumumuzda geldiği noktadan kimse memnun değildir” dedi.

‘ŞİDDET SARMALI TÜM AİLEYİ VE TOPLUMU İÇİNE ALIR’

Türkiye sözleşmeden çekilirse kadın cinayetlerinin katlanarak artmaya devam edeceğini ifade eden Güngör şu uyarılarda bulundu:

*Kadın, erkek ya da çocuk fark etmeksizin toplumdaki tüm bireyler şiddet karşısında korumasız kalır.

*Şiddet sarmalı tüm aileyi ve toplumu içine alarak şiddetin gerekçesi olur.

*Ev içi her türlü şiddet suç olmaktan çıkar.

*Cinsel taciz ve psikolojik şiddet suç olmaktan çıkarak evlilik içi tecavüz meşrulaşır.

*Israrlı takip karşısında yasal koruma ortadan kalkar.

*Göçmen kadınlar şiddet karşısında haklarını savunamaz.

Kaynak: Evrensel