Genel Kurmay Başkanlığı İzmir Askeri Casusluk Davası’nda yargılanan 357 sanığın beraat etmesinin ardından internet sitesinden yaptığı açıklamada Hukukun üstünlüğüne saygının gereği ve adil yargılanma ilkesi çerçevesinde, söz konusu yargılamaların hakkaniyete uygun neticeleneceğine olan inancımız sürekli olarak muhafaza edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Genel Kurmay Başkanlığı, İzmir Askeri Casusluk Davası’nda yargılanan 357 sanığın beraat etmesinin ardından internet sitesinden bir basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada beraat eden personelin sevincinin paylaşıldığı vurgulanırken “Türk Silahlı Kuvvetleri olarak; hukukun üstünlüğüne saygının gereği ve adil yargılanma ilkesi çerçevesinde, söz konusu yargılamaların hakkaniyete uygun neticeleneceğine olan inancımız sürekli olarak muhafaza edilmiş, verilen beraat kararları ile birlikte bu yöndeki inanç ve beklentilerimizin haklılığı tekrar ortaya çıkmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Askeri Casusluk Davası Ergenekon, Balyoz gibi davaların gölgesinde kalsa da AKP döneminde TSK’ya yönelik operasyonel sürecin simge davalarından biri idi.

Cemaat-AKP arası iktidar çatışması sonrasında bu davanın gidişatı değişmiş, dava iktidara yakın medya tarafından “paralel kumpas” olarak tanımlanırken, HSYK 2. Dairesi, Şubat ayı içinde davanın iddianamesini hazırlayan savcı Zafer Kılınç ve tutuklama kararı veren hakim Serdar Ergül’ü geçici olarak görevden uzaklaştırmıştı.

‘AYM’NİN KARARINA UYMUYORUM’

Açıklamadaki “Hukukun üstünlüğüne saygı” vurgusunun Erdoğan’ın Can Dündar ve Erdem Gül’e tahliye yolunu açan Anayasa Mahkemesi kararının arkasından yaptığı “Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum” açıklamasının arkasından gelmesi dikkat çekti.

TSK’nın açıklaması şöyle:

Kamuoyunda farklı isimlerle adlandırılan, sonrasında sahte delillerin kullanıldığı ortaya çıkan ve süreç içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını derinden üzen davalar beklendiği şekilde beraat ile sonuçlanmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri olarak; hukukun üstünlüğüne saygının gereği ve adil yargılanma ilkesi çerçevesinde, söz konusu yargılamaların hakkaniyete uygun neticeleneceğine olan inancımız sürekli olarak muhafaza edilmiş, verilen beraat kararları ile birlikte bu yöndeki inanç ve beklentilerimizin haklılığı tekrar ortaya çıkmıştır.

Alınan bu kararlar çerçevesinde, beraat eden personelimizin, ailelerinin ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının sevincini yürekten paylaşır, kendilerine sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

NE OLMUŞTU?

İlk duruşması Nisan 2013’te görülen ve kamuoyunda “askerî casusluk” olarak bilinen, 49’u muvazzaf asker 357 sanıklı, askeri bilgi ve belge temin etme davasında suç örgütü elebaşı olduğu iddiasıyla yargılanan Bilgin Özkaynak ve en üst rütbeli asker olan Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin de aralarında bulunduğu 356 sanık hakkında beraat kararı verilmişti. Davada  yargılama sürecinde ölen sanıklardan emekli Tümgeneral Alaattin Parmaksız hakkında açılan kamu davasının da düşürülmesi kararlaştırılmıştı.