ABD Başkanı Donald Trump, Ermeni Soykırımı'nın yıldönümü 24 Nisan'a ilişkin olarak Ermenice 'Büyük Felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadesini kullandı.

"Bu günde, yaşamını kaybedenlere ve acı çekenlere saygı duyarken, daha insani ve barışçıl bir dünya geliştirme sözümüzü de yineliyoruz" diyen Trump, 'Ermeni toplumunun yeniden kurulmasına ve hayatlarının kurtarılmasına birçok ABD'linin katkı yaptığını, acı çekenlerin hatıralarına saygı gösterdiklerini' belirtti.

Ermenilerin ABD'ye zengin kültürlerini getirmesi ve ABD toplumuna birçok katkıda bulunmasından dolayı kendilerini şanslı hissettiklerini vurgulayan Trump, şunları ifade etti:

"Ermenilerin ve Türklerin sancılı mazileriyle hesaplaşmak ve onu kabullenmek üzere gösterdikleri çabaları memnuniyetle karşılıyoruz. Bugün acı çeken ve hayatını kaybeden kişileri anmak bizim için bir zorunluluktur. Tüm dünyadaki savunmasız dini ve etnik azınlıkları koruma sözümüzü de bir kez daha yineliyoruz."

Trump, göreve geldikten sonraki üç açıklamasında da 'Meds Yeghern' ifadesine yer vermiş, önceki ABD Başkanı Barack Obama da konuyla ilgili tüm açıklamalarında bu ifadeyi kullanmıştı.

BU YIL NE OLMUŞTU?

ABD Senatosu, aralık ayında Ermeni Soykırımını tanıyan bir karar tasarısını kabul etmişti. Uzun yıllardır veto edilen yasanın, geçtiğimiz yıl Senato'dan geçmesi bir dizi tartışmayı da beraberinde getirmişti.

Trump, Senato'nun aldığı karara katılmadığını açıklamıştı.

Senato'nun bu konudaki görüşünü yansıtan bir düzenleme olan karar tasarısının, yasal olarak herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor.