ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuelle Macron, Suriye konusundaki öncelikli tutumlarının değiştiğini belirterek; "Başkan Esad'ın çekilmesi Fransa için temel önceliği terörizmle mücadele kadar önemli değildir" dedi.

Paris'te biraraya gelen ABD Başkanı Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Macron, Trump ile terörle mücadele, Suriye, Libya, Afrika'nın Sahel bölgesi ile ilgili gelişmelerde aynı görüşte olduklarını ancak küresel ısınma konusundaki görüş ayrılığının sürdüğünü bildirdi. 

"ESAD'IN ÇEKİLMESİ ÖNCELİK DEĞİL"

Sputnik'te yer alan habere göre Macron, "Görüşmemizde, ticari ilişkiler, terörle mücadele ve Suriye konusunda görüş birliği içinde olduğumuzu teyit ettik. Libya ve Afrika'nın Sahel bölgesiyle ilgili de ortak bir vizyona sahibiz. Birçok konuda aynı kararlılığa sahibiz. Küresel ısınma konusu da içinde olmak üzere çok az konuda görüş ayrılıkları içindeyiz. Ben Paris İklim Sözleşmesi'ne bağlılığımı sürdürüyorum" ifadesini kullandı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesinin terörle mücadele konusunda da görüşlerinin ABD ile kusursuz şekilde aynı yönde olduğunu ifade etti. 

Macron, Suriye konusundaki öncelikli tutumlarının değiştiğini belirterek; "Başkan Esad'ın çekilmesi Fransa için temel önceliği terörizmle mücadele kadar önemli değildir" dedi. 

Trump, ABD ve Rusya'nın Suriye'deki ikinci ateşkes süreci için çalıştığını doğruladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile, G20 sürecinde konu hakkında temas halinde olduklarını söyledi. 

"BEKLEYİP, NELER OLACAĞINI GÖRELİM"

Trump ülkesinin Paris İklim Anlaşması'nda kalmaya devam etmesi için bir açık kapı bırakılması gerektiğini söyleyerek "Paris Anlaşması ile ilgili bir şeyler olabilir. Bekleyip, neler olacağını görelim" ifadelerini kullandı.

Trump haftalar önce Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmek istediğini ilan ettiğinde de aynı noktaya değinmişti. Trump İklim Anlaşması'na ilişkin görüşmelere devam ederek ABD için daha elverişli koşulları sağlamak istediğini söylemişti. 

Fransa ve ABD arasındaki ilişkilere değinen Trump, "Fransa ve ABD, geçmişi çok uzağa giden iki müttefik. Bu iki ülke de ezelden beri özgürlük değerleriyle birbirine bağlı. İki ülke arasında bağlar yıkılamayacak kadar güçlü. Bizim ilişkilerimiz mükemmel" dedi.