ABD’de seçime 12 gün kala başkan adayları Donald Trump ve Joe Biden ikinci ve son televizyon tartışmasında karşı karşıya geldi. Tartışmaya Corona virüsü salgını ve seçime dış müdahale tartışması damga vurdu.

90 dakika süren tartışmada Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden Cumhuriyetçi Başkan Trump’ı Corona virüsüyle mücadele konusunda hedef aldı.

ABD’de 220 bin kişinin virüs yüzünden hayatını kaybettiğine dikkat çeken Joe Biden, “Bu kadar fazla ölümden sorumlu olan bir kişi ABD Başkanı olarak kalmamalı. Ocak ayında bu virüsün ne kadar tehlikeli olduğunu biliyordu ancak halkla bunu paylaşmadı” dedi.

Başkan Trump ise Corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında yönetim olarak attıkları adımları savundu.

Trump, “Virüs Çin’den geldi. Virüs benim hatam değil. Biden’ın da hatası değil. Dünya çapında etkili olan bir pandemi. Mücadele ediyoruz. Çok sağlam mücadele ediyoruz" dedi.

Adaylar arasında Eylül ayı sonundaki televizyon tartışmasından iki gün sonra Corona virüsü teşhisi konulan ve 3 gün Walter Reed askeri hastanesinde, daha sonra da Beyaz Saray'daki tıp merkezinde tedavi gören Başkan Trump virüs konusunda kendi tecrübesine değinerek, "Ben de yakalandım. Kendi tecrübeme dayanarak şunu söyleyebilirim: Hastanedeydim. İyileştim. Bir tedavi uyguladılar. Kısa süre kaldım, çok hızlı iyileştim. Yoksa bu gece burada olamazdım. Bağışıklık kazandığımı söylüyorlar. 4 ay mı yoksa ömür boyu mu bilinmiyor ama bağışıklığım var” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Trump, virüse karşı aşının hazır olduğunu ve haftalar içinde açıklanacağını söyledi.

Trump, “Ülkeyi kapalı tutamayız. Burası dev bir ekonomisi olan dev bir ülke. Daha önce görülmemiş bir düzeyde depresyon var, alkol, uyuşturucu var. Çare sorunun kendisinden daha kötü olamaz” şeklinde konuştu.

Biden ise, yönetim olarak bilim adamlarının sözünü dinleyeceğini bir kez daha vurguladı, Trump’ın kutuplaştırıcı yaklaşımının Amerika’nın salgınla mücadelesini engellediğini savundu.

Joe Biden kış aylarında vaka sayısının artması beklentisine değinerek, “Karanlık bir kışa girmek üzereyiz ancak kendisinin hala kapsamlı bir planı yok” diyerek rakibi Trump’a yüklendi. Demokrat Parti başkan adayı Joe Biden, “Virüsle yaşamayı öğreniyoruz” diyen rakibi Trump’ı “Virüsle yaşamayı öğreniyoruz diyor. İnsanlar virüsle ölmeyi öğreniyor” sözleriyle eleştirdi.

Anketler, Amerikalılar’ın çoğunun başkan Trump’ın salgınla mücadelesini onaylamadığını gösteriyor. Seçim yarışının çekişmeli geçmesinin beklendiği eyaletlerden biri olan Ohio dahil olmak üzere çok sayıda eyalette bir gün içinde görülen vaka sayısında rekor artış yaşandı.

Vakalardaki artış, salgının yeniden güç kazanmaya başladığının işareti olarak görülüyor. Başkan Trump anketlerde Demokrat rakibinin gerisinde olsa da, yarışın sonucunu seçimin çekişmeli geçmesinin beklendiği eyaletlerden gelecek sonuçların belirlemesi bekleniyor.

20-22 Ekim tarihleri arasında yapılan Reuters/Ipsos anketine göre, Joe Biden rakibi Trump’tan sekiz puan önde görünüyor.

SEÇİMLERE MÜDAHALE TARTIŞMASI 

Başkan adaylarına, ABD seçimlerine Rusya, İran ve Çin’in müdahale ettiğine yönelik Amerikan istihbaratının tespiti üzerinden seçimlere müdahaleyi nasıl engelleyecekleri sorusu yöneltildi.

Joe Biden, “Amerika’nın egemenliğine müdahale eden her ülke bedelini öder. Ancak kendisinin Putin’e bu konuda tek kelime ettiğini görmedim. Rusya beni tanıyor, benim onları tanıdığımı da biliyor” dedi.

Başkan Trump ise Rusya’ya karşı kendisinden daha sert tavır sergileyen biri olmadığını, Rusya’dan hiç para almadığını söyledi.

'YABANCI KAYNAKTAN TEK BİR KURUŞ BİLE ALMADIM' 

Trump seçime müdahale ve ulusal güvenliğin tartışıldığı bölümde konuyu Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Ukrayna ilişkisi ve Moskova eski belediye başkanının eşinden 3.5 milyon dolar aldığı iddialarına getirdi.

Joe Biden ise Trump’ın iddialarına, “Yabancı bir kaynaktan tek bir kuruş bile almadım” yanıtı verdi.

Moderatör, Biden’a "Oğlunuzun iş ilişkileri etik değil miydi" sorusunu yöneltti. Biden soruya, “Oğlum Çin’den para kazanmadı. Çin’den para kazanan biri varsa o da bu kişidir” diyerek Donald Trump’ı işaret etti.

Başkan Trump televizyon tartışmasına konuk olarak Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın eski iş ortağı olan Tony Bobulinski’yi davet etti. Bobulinski, Biden ailesi ve Çin devletinin sahibi olduğu bir şirket arasındaki iş ilişkisiyle ilgili elinde kanıt olduğunu iddia etmişti.

Bobulinski Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato İstihbarat Komisyonu tarafından yürütülen soruşturmada işbirliği yapmış, soruşturmada Joe Biden’ın Amerika’nın politikasını uygunsuz şekilde etkilediğine ilişkin bir bulguya rastlanmamıştı.

Biden’ın seçim kampanyası ekibi Bobulinski’nin davet edilmesini "çaresiz ve acınası bir saçmalık" olarak niteledi.

VERGİ VE İŞ İLİŞKİLERİ TARTIŞMASI 

Joe Biden, oğlu Hunter Biden’la ilgili iddiaları gündeme getiren rakibi Donald Trump’a New York Times’ın Cumhuriyetçi Başkan’ın yılda yalnızca 750 dolar vergi ödediği ve Çin’de gizli bir banka hesabı olduğuna ilişkin haberleri üzerinden yüklendi.

Geriye dönük olarak vergi beyannamelerini açıkladığını belirten Biden, Başkan Trump’a “Ne saklıyorsun?” diye sordu. Çin’deki hesabını kapattığını söyleyen Trump ise muhasebecilerinin kendisine milyonlarca dolar vergiyi önceden peşinen ödediğini söylediğini belirtti.

Trump, dört yıldır yaptığı gibi, yakın zamanda vergi beyannamesini açıklayacağını belirtti, ancak bunu ne zaman yapacağına ilişkin tarih vermedi.

SAĞLIK SİGORTASI 

Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden, Trump’ın Anayasa Mahkemesi'ni Obama dönemine damga vuran ve herkese sağlık sigortası erişimi sağlayan Obamacare hizmetini geçersiz kılmaya ikna etme çabalarını eleştirdi, "Halk hesaplı bir sağlık sigortasına sahip olmayı hak ediyor. Nokta" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump ise Obamacare olarak bilinen Hesaplı Sağlık Sigortası Yasası’nı aynı korumayı sağlayacak daha iyi bir yasayla değiştirmek istediğini söyledi. Ancak Trump yönetimi bu konuda hala kapsamlı bir sağlık sigortası planı sunmuş değil.

DIŞ POLİTİKA 

Adaylara tartışma sırasında Kuzey Kore sorusu yöneltildi. Joe Biden Cumhuriyetçi rakibini Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşerek bir haydutu muhatap almakla suçladı. Biden, Kuzey Kore ile ancak ülkenin nükleer programını aşamalı şekilde terk etmesi halinde görüşebileceğini söyledi.

Başkan Trump ise Kuzey Kore lideriyle yaptığı zirveleri ve karşılıklı olarak gönderdikleri mektupları savundu. “Kim Jong Un Obama ile görüşmek istemedi çünkü onu sevmezdi. Kuzey Kore ile savaşta değiliz. Liderlerle iyi ilişkilere sahip olmak güzel bir şeydir” dedi.

Joe Biden ise Trump’ın bu sözlerine “Avrupa’yı işgal edinceye kadar Hitler’le de iyi ilişkilerimiz vardı” yanıtını verdi.

GÖÇMEN POLİTİKASI

Meksika sınırında ailelerinden ayrılan 545 çocuğun ailelerinin bulunamadığı haberleri Amerikan medyasına yansımıştı. Tartışmada bu konu da gündeme geldi.

ABD Başkanı Trump, “Çocuklar çeteler, haydutlar ve çakallar aracılığıyla buraya geliyor. İnsanlar ülkemize gelebilir ancak yasal yollardan” dedi.

Joe Biden ise Meksika sınırında çocukların ailelerinden ayrılması uygulamasını eleştirerek, "Bu çocuklar aileleriyle birlikte geldiler ancak ailelerinden koparıldılar. Bu durum bizi alay konusu haline getirdi" dedi.

TARTIŞMADA YENİ KURALLAR DEVREDEYDİ 

Nashville’deki Belmont Üniversitesi’nde yapılan tartışmanın moderatörlüğünü NBC kanalının Beyaz Saray muhabiri Kristen Welker yaptı. Başkan adaylarının Eylül ayı sonundaki son televizyon tartışmasında birbirlerinin sözünü kesmesi nedeniyle bu tartışmada partiler üstü Başkanlık Tartışmaları Komisyonu’nun aldığı kadar gereği yeni kurallar uygulandı.

Adaylar tartışmanın ilk bölümünde moderatörün yönelttiği sorulara cevap verdikleri iki dakikalık kesintisiz sürelerini kullanırken, karşı tarafın mikrofonu kapalı kaldı. Sürecin aksamadan yürütülmesi amacıyla Trump ve Biden’ın seçim kampanyası ekibinden bir kişi, rejide sesten sorumlu görevliyi izlemek üzere sahne arkasındaydı.

Adaylar arasındaki ilk televizyon tartışmasından iki gün sonra ABD Başkanı Donald Trump’a Corona virüsü teşhisi konmuştu. Adayların ikinci ve seçimden önceki son televizyon tartışması için alınan önlemler kapsamında, Trump ve Biden arasında sahnede pleksi bariyerler kullanıldı.

Tartışmayı izlemek üzere salonda bulunan yaklaşık 200 kişiden maske takmaları istendi. Maske takmak istemeyenlerin salondan çıkarılacağı açıklandı. Tartışmayı salondan izleyen herkese Corona virüsü testi yapıldı. İlk televizyon tartışmasında Trump ailesinin bazı üyeleri tartışmanın yapıldığı salonda maskesiz oturmuştu.

Belmont Üniversitesi, 2008 yılında da Demokrat Barack Obama ve Cumhuriyetçi John McCain arasında town-hall formatında düzenlenen tartışmaya da ev sahipliği yapmıştı.

47 milyon kişi erken oy verme uygulaması kapsamında seçimden önce oylarını kullandı. Amerikan toplumunun kutuplaştığı bir ortamda yapılacak olan seçimde 2016 yılı seçim sürecinin aynı aşamasına kıyasla daha az sayıda kararsız seçmen var.

Kaynak: Amerika'nın Sesi