Sırbistan ve Kosova liderlerini Beyaz Saray’da ağırlayıp ekonomik normalleşme anlaşması imzalatan ABD Başkanı Donald Trump, “Sırbistan, İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacak, Kosova da İsrail’i tanıyacak” açıklaması yaptı.

ABD’de 3 Kasım seçimleri öncesi Başkan Donald Trump’tan bir dış politika hamlesi geldi. Sırbistan ile tek taraflı ayrılıp bağımsızlık ilan eden Kosova arasındaki kronik krize el atan Trump, bir taşla iki kuş vurdu.

Sırbistan ile Kosova liderlerini Beyaz Saray’da ağırlayıp ‘tarihi’ diye nitelenen ekonomik normalleşme anlaşması imzalatan Trump, iki ülkenin Kudüs’te İsrail Büyükelçiliği açmasını da sağladı.

Trump’ın ardından benzer bir açıklama da İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’dan geldi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “İsrail ve Kosova diplomatik ilişkiler kuracak” ifadesine yer verildi. Açıklamada “Sırbistan’ın İsrail Büyükelçiliği Kudüs’e taşınacak” denildi.

Büyükelçilik taşıma sürecinin Temmuz 2021’de tamamlanacağı, o zamana dek Kudüs’te Sırbistan temsilciliğinin faaliyet göstereceği kaydedildi.

Netanyahu, İsrail’le diplomatik ilişki kuracak Kosova’nın büyükelçiliğini Kudüs’te açmayı kabul ettiğini duyurdu. Böylece Kosova, Kudüs’te büyükelçilik açan ilk nüfusunun çoğunluğu Müslüman ülke olacak.