23 Nisan Çocuk Bayramı'na TRT tarafından davet edilen ve Abhazya Cumhuriyeti olarak katılımcı devletler arasında yer alan Abhazya'nın, daha sonra TRT'ye Gürcü STK'lar ve Gürcistan tarafından yapılan baskılar sonrasında ''özerk cumhuriyet'' olarak adı değiştirilmiş, ilerleyen günlerde ise bu devletin ismi listeden tamamen çıkarılmıştı.

TRT'nin yapmış olduğu bu değişiklik, Türkiye'de yaşayan Abazaları ve diğer Kuzey Kafkasyalı binlerce insanı derinden sarsmış, sosyal medyada ve basında TRT günlerce protesto edilmişti.

CHP milletvekilleri Engin Özkoç (Sakarya) ve Haluk Koç (Samsun) TBMM'de yaptıkları konuşmalar ile tepkilerini ortaya koymuştu.

Yine Mersin'de, onlarca Abaza-Çerkes, TRT'nin önünde protesto eylemi gerçekleştirmişti.

TRT'nin bu engeline karşı Türkiye'de yaşayan Abazalar ve Çerkesler, Türkiye'ye gidemeyecekleri kendilerine söylenmeyen Abaza çocukları hemen sahiplendi ve alternatif büyük programlarla tepkilerini daha da somutlaştırdı.

Bu programlardan biri de dün akşam İstanbul Kadıköy'deki Caferağa Spor Salonu'ndaki “Abhazyalı Çocuklar İle Dayanışma Programı” idi.

İki bin kişilik salon kısa sürede tamamen doldu ve Abhazyalı çocuklara sahip çıkan Türkiye'deki akrabalarının sevgi ve coşkusu salona sığmaz oldu.

Programa, CHP Sakarya milletvekili Engin Özkoç da katılarak Abhazyalı çocuklara yapılan bu haksızlığın kabullenemeyeceğini içeren bir konuşma yaptı.

Program boyunca, İstanbul Çerkes Derneği gençlerinin ''Bağımsız Abhazya, Bağımlı TRT'' şeklindeki protestosu ve diğer tezahuratları dikkat çekti.

İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Eskişehir, Balıkesir gibi birçok bölgeden Abaza-Çerkes kurum yönetici ve üyelerinin de katıldığı program gece yarısına kadar devam etti.

Abhazyalı çocuklar, 22 Nisan Pazartesi akşamı Beylikdüzü Kültür Merkezi'nde ve 23 Nisan salı günü Sakarya'nın Akyazı ilçesi Akbalık Köyü'nde akrabalarıyla buluşmaya, Kafkas danslarını sergilemeye devam edecek. (Demokrat Haber)