TRT Diyanet TV geçtiğimiz günlerde “Yeni Güne Merhaba” adlı program için Gıda Mühendisleri Odası’ndan "bay" gıda mühendisi katılımı talep etti.

Etiketleme konusunda görüş bildirecek "bay mühendis" talebini GIDAMO ‘ayrımcılık’ gerekçesiyle geri çevirdi. Sonrasında da “erkek mühendis talep etme gerekçeleri” soruldu. TRT’nin verdiği yanıt dikkat çekiciydi: “Mühendislik gibi konularda ağırlıklı olarak erkek konuklara yer veriliyor.”

TRT Anadolu Kanal Koordinatörü Osman Gökmen'in imzalı olarak, Gıda Mühendisleri Odası’na gönderdiği cevapta adeta “bazı işleri kadınlar bazı işleri de erkekler yapar” denildi. Erkeklerin yapacağı işler olarak da itfaiye, kombi hizmetleri, kuru temizleme gösterildi. Kadınlar için ise psikoloji, çocuk, sanat, el becerileri gibi alanlar işaret edildi.

Osman Gökmen adına verilen cevap şöyle :

“Söz konusu program yaş grupları farklı da olsa; ağırlıklı hedef kitlesi kadınlardan oluşan bir programdır. Programda sağlık mühendislik günlük yaşam (itfaiye, Kombi ambulans hizmetleri, beyaz eşya, kuru temizleme) gibi konularda gerek stüdyoya davet edilen, gerekse röportaj yapılarak VTR şeklinde yayınlanan bölümlerde; ağırlıklı olarak erkek konuklara yer verilmektedir. Diğer taraftan psikoloji çocuk sanat el becerileri evlilik gibi alanlarda; izler kitlenin beklentilerini ele alarak, kadın konuk ağırlıklı bir tercihte bulunabilmektedirler.”

KADIN MÜHENDİSLER TEPKİLİ

TMMOB’ne bağlı kadın mühendisler e-posta grupları üzerinden TRT’nin açıklamasına tepki gösterdi. Kadınlar bir devlet kanalının kadın mühendislerden görüş almamasını “ayrımcılık” olarak niteledi. Kadınlar ayrıca, “Gıda mühendisliği gibi oda üyeliklerine kadın oranının yüzde 58 olduğu bir meslek grubunda kadın temsili konusunda bunu yapanlar, diğer mühendisliklerde kadın temsiline dair neler yapmaz?” diye sordu. (Evrensel)