Pepe'den sonra şimdi de TRT'de Rafadan Tayfa isimli çizgi film karakterlerine mahkeme yolu göründü.

2014'ün aralık ayında TRT'de gösterime giren Rafadan Tayfa çizgi filminin, Yazar Nehir Aydın Gökduman'ın, 2011 yılının ekim ayından başlayarak, “Bizim Bahçe Dergisi”nde her ay düzenli yayınlanan ve sonrasında kitaplaştırılan “Fikri İle Hayri” köşesindeki karakterler ile birebir benzerlik gösterdiği ortaya çıktı.

Çizgi film, Fikri ile Hayri hikâyelerinin tüm karakterleri, olay örgüsü ve mahalle ortamıyla neredeyse aynı.

ÇOCUKLAR VE VELİLER FARK ETTİ

Yazar Nehir Aydın Gökduman'ın katıldığı okul programlarında, öğrenci ve veli okurları tarafından, Fikri ile Hayri konulu hikâyelerin Rafadan Tayfa çizgi filmi ile benzeştiği tekerrüren kendisine söylenince olay ortaya çıktı.

Bunun üzerine yazar, ilgililere gerekli uyarılarda bulundu ama dikkate alınmayınca telif hakları ihlali ve haksız rekabet yaptıkları iddiasıyla TRT, Yapımcı İsmail Fidan ve İSF STUDIOS hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Hayri tiplemesi ve diğer tiplemeleri içeren ticari ürün, materyal kullanımının önlenmesi, çizgi filmin, gösteriminin oyununun, kitaplarının; tanıtım ve reklamının yapıldığı her türlü dijital mecra dahil tanıtım malzemesi, reklam, broşür, afiş basılı evrak ve benzeri her türlü mecradan kaldırılması istendi.

“6 KARAKTER BİRBİRİYLE AYNI”

Yazar Nehir Aydın Gökduman'ın avukatları Av. Muhiddin Boran ve Av. Melahat Boran ise, karakterlerin özelliklerinin, işlenen temaların, tiplemelerinin, genel konseptin, Rafadan Tayfa çizgi filmiyle birebir/ayırt edilemeyecek derecede aynı olduğunu söyledi.

Av. Muhiddin Boran ve Av. Melahat Boran, şüphelilerin suç teşkil eden eylemlerine ilişkin cezai yaptırımlar hakkında şu bilgileri verdi:

“Fikir ve Sanat Eserleri (FSEK) Kanunu madde 71 uyarınca hak sahibinin izni olmaksızın; bir eseri herhangi bir şekilde çoğaltan, herhangi bir şekilde dağıtan, yayan, ticaret konusu yapan, umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa arz eden, satan, kiralamak veya ödünç vermek suretiyle ya da sair şekilde yayan, ticarî amaçla satın alan, ithal veya ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında bir yıldan beş yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.

Başkasına ait esere, kendi eseri olarak ad koyan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu fiilin dağıtmak veya yayımlamak suretiyle işlenmesi durumunda hapis cezasının üst sınırı beş yıl olup, adli para cezasına hükmolunamaz. Bir eserden kaynak göstermeksizin iktibasta bulunan kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıyla cezalandırılır.

Diğer yandan, bu ihlal Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamında haksız rekabet teşkil etmekte olup TTK 64. maddesine göre ise haksız rekabet fiillerinden birini kasten işleyenler, şikâyet üzerine ceza mahkemesince bir aydan bir yıla kadar hapis veya beş yüz liradan 10 bin liraya kadar adli para cezasıyla veya her ikisiyle birlikte cezalandırılırlar.

Ülkemiz ilim ve edebiyatını, milli değerlerimizi, kültürümüzü ve sanatımızı uluslararası arenada tanıtılmasını sağlayan, kültür elçiliği yapan eser sahibi müvekkil; çok zor yetişen değerli bir yazardır. Onun eserinin, hukuka aykırı olarak kullanılmasından, işlenmesinden, temsil edilmesinden, umuma iletilmesinden vb. madden ve manen zarara uğramıştır." (Kaynak: Medyafaresi)