Türkiye bu hafta sonu sandığa “seçim güvenliği” tartışmalarıyla gidiyor. Önceki seçimlerde Anadolu Ajansı'nın (AA) veri akışını kesmesi ve sandık sonuçlarında manipülasyon tartışmaları hâlâ sürerken, bu yıl da İçişleri Bakanlığı'nın sandıklarda görevli polis ve jandarmadan alınacak sonuçlarla “paralel takip sistemi” talebi gündeme geldi.

YSK bu talebi reddetti ancak tartışmalar bitmedi.

Gazeteci Devrim Gürkan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TRT’de "kozmik oda" kurularak sonuçlarda manipülasyon yapılacağı iddialarına dikkat çekti.

RTÜK Üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser de buna izin vermeyeceklerini açıklayarak TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’dan randevu istedi.

'TRT VE ÖZEL KANALLARA DEĞİŞTİRİLMİŞ VERİLER'

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre TRT’nin sandık sonuçlarında manipülasyon yapacağı iddiaları, yakın zamanda yüzlerce kişinin işe alınması, sonuçların paylaşılması için bir firmayla yazılım anlaşması yapılması ve aylardır haber merkezinde koordinatör ataması yapılmayarak bu görevi doğrudan TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez’in yürütmesine dayanıyor. Öymez, Anadolu Ajansı'nda görev yaptığı dönemde AK Parti il ve ilçe başkanlıklarından sandık verisi almasıyla, 2019 yerel seçimlerinde veri akışını durdurmasıyla gündeme gelmişti.

Öte yandan Evrensel'e konuşan kaynaklar, TRT’de seçim sonuçlarının aktarılmasına ilişkin kurulan sistemle TRT ile özel televizyon kanalları arasında farklılık olmaması için verilerin değiştirilerek servis edilmek istendiği iddialarında bulunuyor. Öte yandan kimi çalışanlara da telefonla pazartesi günü işe gelmelerine gerek olmadığı bildirildi.

'BÜTÜN İMZALAR ONA AÇILIYOR'

Konuya ilişkin açıklama yapan Haber Sen MYK Üyesi ve TRT çalışanı Banu Savaş, aylardır haber merkezine bir koordinatör atanmadığına dikkat çekti. TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez’in haber merkezinin yanı sıra çok sayıda kurumun başında olduğunu kaydeden Savaş, bu kurumların akılda tutulamayacak kadar çok olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Hasan Bey, haber merkezini kendisini yönetiyor. Bütün imza ve yetkiler ona geçti. Neden bir haber koordinatörümüz yok? Spor kanalı, haber kanalı, okul kanalında koordinatörlük, Müzik Dairesi Başkanlığı, Radyo Dairesi Başkanlığı, Ankara Radyosu Müdürlüğü... Hepsi Hasan Öymez’e bağlı. Bütün imzalar ona açılıyor. Haber merkezinde grafikerinden spikerine, ışık ve sesçisine kadar toplamda bin kişi çalışıyordur. Onların sadece günlük imzası işlerini düşünün... Neden Osman Küçükdalak’tan sonra aylardır atama yapılmadı? Seçim için bir firmayla anlaşıldı. Aslında bunu yapabilecek güçteyiz. Ben de muhabir olarak seçim sonuçlarının takibinde yıllarca çalıştım. Seçimden 6-8 ay önce müdürlerimiz bizi organize eder, akış çıkarılır ve herkes görevlendirilirdi. Sandık başından ilçe seçim kurullarından bilgi aktarırdık. 2-3 seçimdir firmalar üzerinden yapılıyor” dedi.

'22 BİN 500 PERSONELİ BULUNAN TRT SEÇİM İÇİN ŞİRKETLE ANLAŞIYOR'

Savaş, TRT’nin kadrolu çalışanlarının çok üzerinde özel hukuk hükümlerine tabi (ÖHT) personel olduğunu ve geçtiğimiz haftalarda yaklaşık 700 kişinin işe alındığı, görevlendirildiğini anlattı:

“Bizim masaları bile nöbetleşe kullandığımız TRT’de bu işe alımlarla birlikte TRT’nin kapasitesi çok genişledi. Ben en son baktığımda son sicil sayısını 22 bin 457 olarak görmüştüm. Yani TRT’nin şu an 22 bin 500 personeli bulunuyor. İşe alınanlar ÖHT’li olduğun için sözleşmelerini açıklamaları yasak ve açıklarlarsa bu işten çıkarılma sebebi sayılıyor. 700’ü yakın zamanda olmak üzere toplam personeli 22 bin 500’ü bulan TRT’de, seçim takibi için bir firmayla anlaşılıyor”