Trendyol'da çalışan yüzlerce araçlı kurye, yüzde 11 oranındaki sefalet zammını protesto etmek için Trendyol genel merkezi önünde toplandı.

Trendyol yöneticileri ile çalışanların seçtiği temsilciler arasındaki görüşme sonuçlandı.

Trendyol, yüzde 11'lik zammı yüzde 38,8'e yükseltti. Yapılan açıklamanın ardından çalışanların genel merkez önündeki eylemi sona erdi.

YÖNETİM İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Trendyol'un İstanbul Maslak'taki genel merkezi önünde toplanan yaklaşık iki yüz araçlı kurye, enflasyonunun çok altındaki yüzde 11'lik zammı protesto etti.

Kontak kapatan araçlı kuryeler geçinebilecek ücret talep etti.

Trendyol önünde bekleyen çalışanların aralarında seçtiği temsilciler yönetimle görüşmeye başladı. Görüşmeler sürerken genel merkez önündeki bekleyiş de devam etti.

ZAM ORANI YÜZDE 38,8'E ÇIKTI

Görüşmede yüzde 11'lik zam oranı yüzde 38,8'e yükseltildi. Buna göre bir araçlı kuryenin hakedişi aylık en az 12 bin 500 TL+KDV olacak. Ayrıca hiçbir çalışanın eyleme katıldığı için sözleşmesinin sonlandırılmayacağı konusunda garanti verildi.

Trendyol Çalışanları'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da "Direne direne kazandık. %11’lik zammı bize dayatanlara mücadelemizle karşı koyduk, %38.8 zam aldık. Tüm Trendyol çalışanı kardeşlerimize hayırlı, tüm işçi ve emekçilere örnek olsun!" denildi.

TRENDYOL'DAN AÇIKLAMA

Çalışanların eylemine dair Trendyol tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mevcut iş modelimiz doğrultusunda, taşıyıcı iş ortaklarımıza taşıdıkları paket başına ödeme yapılmakta; 'iş ortağı destek paketleriyle' de aylık hakedişlerinin belli bir seviyenin üzerinde kalması sağlanmaktadır.

2022 yılı içerisinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hakedişinin aylık en az 12.500 TL+KDV olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır.

Mevcut iddialarda ise, sadece 'iş ortağı destek paketleri'nde geçerli olan hizmet bedeli artış oranı ön plana çıkarılmıştır. Tek başına bu oran üzerinden değerlendirme yapmak eksik ve yanıltıcı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Trendyol tüm iş ortaklarının memnuniyetini her şeyin önüne koyan bir şirkettir. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir."

ESNAF KURYE SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

İşçi olarak kurye çalıştırmayan Trendyol, kendisi açısından daha kârlı bir modelle çalışıyor. Sisteme göre, "Esnaf kurye" olarak tabir edilen kuryeler, kendi şirketlerini kuruyor ve Trendyol ile sözleşme yapıyor. Haftalık ve günlük kotaları da olan aylık bir paket miktarında anlaşılıyor. Fazladan yapılan teslimatlar paket başı olarak ayrıca ücretlendiriliyor. Esnaf kuryeler; araç masrafı, yakıt giderleri, vergileri, -çalıştırıyorsa şoför giderlerinden- de sorumlu oldukları için insanüstü bir "performansla" çalışmıyorlarsa ellerinde çok az para kalıyor. 

Kaynak: Evrensel