Trans Onur Haftası kapsamında, Beyoğlu Ekipler Amirliği önünde yapılan basın açıklamasıyla polislerin bonus sistemi ve trans ve travesti bireylere yönelik şiddet kınandı.

 

İstanbul LGBTT'den Ebru Kırancı'nın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

 

"Bonus sistemine göre önleyici hizmetler bünyesinde çalışan bir polis memurunun travesti yakalaması ile hanesine 20 bonus puan ekleniyor. Bu puanların toplamı ile polis memurlarının tayinleri operasyonel şubelere çıktığı gibi puanı az olan polis memurları geri hizmete alınıyor. Travesti olmak Türk Ceza Kanunu ile suç olarak tanımlanmamış olmasına rağmen travesti, önleyici hizmetlerin puanlama cetvelinde suç olarak kabul ediliyor.

 

"Her ne kadar İçişleri Bakanı 'travesti olmak suç mu' şeklinde verilene soru önergelerine 'bizler travesti olmayı değil trafiği işgal etmeyi suç kabul ediyoruz' diye yanıt vermiş olsalar da açıkça puan cetvelinde travesti eşittir 20 puan yazmaktadır. Trafiği işgal etmek, çevreyi rahatsız etmek vb suçlar translara özel suçlar değil, her T.C. vatandaşının sorumlu olduğu suçlardır.

 

"İstanbul Emniyeti'nin herhangi bir kimliği suç kabul etmeye yetkisi yoktur. Yetkisini aşıp insan haklarını ve uluslararası anlaşmaları ihlal eden İstanbul emniyetini ifşa ediyoruz, kınıyoruz.

 

"Bir cinsiyet suç olmasını, suç kabul edilmesini  ve suçmuş gibi işlem yapılmasını kabul etmiyoruz ve anlamıyoruz. Travesti olmayı adeta bir fermanla suç kabul eden İstanbul Emniyeti bu da yetmezmiş gibi trans kadınlara satır, sallama hatta  kılıçlarla saldıran saldırganların sırtını sıvazlayarak karakolların arka kapılarından salıyorlar.

 

"LGBT hareketi olarak, toplumsal muhalefet olarak  bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu ve benzeri hak ihlallerinin, zulümlerin takipçisi olacağımızı buradan tüm kamuoyuna duyuruyoruz." (Bianet)