Güngören Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle "riskli alan" ilan edilen ve kentsel dönüşüm adı altında evleri gasbedilmek istenen yurttaşlar, Güngören Belediyesi önünde eylem yaptı. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı ile birlikte büyük sevinç yaşayan Tozkoparan halkı elektrik, su ve doğalgaz kesintileriyle birlikte belediye ile yaşadıkları süreci protesto etmek için belediye önünde toplandı.

Evlerini terk etmek istemeyen mahalleli, Belediye Başkanı Bünyamin Demir'in süreç boyunca türlü aldatma ve mücadelelerini çeşitli yalanlarla yok etme çabalarını tiyatro oyunu ve çeşitli besteler eşliğinde dans ederek protesto etti.

Sularının kesilmesine dikkat çekmek için mahalleli, belediye binası önündeki bitkileri suladı.

"TOZKOPARAN TOZKOPARANLILARA KALACAK"

Belediye önünde konuşan ve süreci değerlendiren Av. Onur Cingil, Belediye Başkanı Bünyamin Demir'e seslendi, "İnin siyah camlı arabalarınızdan, inin belediye binasındaki odalarınızdan, halktan korkmayın, bu halkı muhatap alın" dedi.

60 yıl önce Tozkoparan'da insanların tankerle getirilen suları evlerine taşıdıklarını hatırlatan Cingil, belediyenin bu tutumuyla insanları 60 yıl geriye götürdüğünü söyledi.

Mahalle halkının 1 yılı aşkındır süren mücadelesinin ardından çıkan Danıştay kararından memnun olduklarını söyleyen Cingil "Bu karar bizi niye mutlu ediyor biliyor musunuz? Riskli alanı değil, rantı bol olan alanı riskli alan ilan ettikleri için biz bu karara seviniyoruz. TEM ile E-5 arasında kalan Merter'in göbeğindeki bu alan iştah kabartıyor değil mi? Hayır! Tozkoparan Tozkoparanlılara kalacak, 60 yıldır tozunu, toprağını, çamurunu çekenlere kalacak" diye konuştu.

MUM IŞIĞINDA SINAVA HAZIRLANDILAR

Danıştay kararı öncesi belediyeye bu zulmü bitirme, Danıştay'a da karar vermesi yönünde çağrıda bulunma amacıyla toplanma kararı aladıklarını söyleyen Cingil, Danıştay kararı ile birlikte bugün belediye önünde kararı "tebliğ" etmek için toplandıklarını söyledi.

Doğru bir kentsel dönüşüm sürecini 4 maddede özetleyen Cingil; Halkı muhattap almakla başlayacağını, şeffaf olarak sürecin devam etmesi gerektiğini, yurttaşlara hukuki güvence verilmesini ve bir proje ile insanlara gelecek sunulması gerektiğini söyledi.

Av. Onur Cingil "10 dakikada çözecekleri süreci insanları elektiriksiz, susuz bırakarak yönettiler. Hayatını kaybeden insanlar var, yoğun bakımda hastamız var. Lise ve üniversite sınavına mum ışığında hazırlanan bu ülkenin gencecik beyinleri var" dedi.

Pazartesi günü Danıştay'a yeni delillerle başvurduklarını ve yürütmeyi durdurma kararı ile birlikte Tozkoparan'da riskli alan olmadığını ifade eden Cingil, belediyenin artık bu süreçten sonra yapması gereken şeyin elektriği, suyu ve doğalgazı kesilen evlere yeniden bağlantının sağlanması olduğunu söyledi.

"İNSANLAR PSİKOLOJİK SAVAŞ VERDİ"

Güngören Belediyesi Başkanı Bünyamin Demir ve yardımcısı Rıza Uçan'ın mahalle halkını kentsel dönüşüme ikna etme yöntemini 28 Şubat dönemindeki ikna odalarına benzeten mahalleli Haluk Çavuşuoğlu, 19 yıldır belediye tarafından hizmet götürülmeyen mahalleliyi kandırarak evlerini terk ettirmeye çalıştıklarını söyledi.

"Terörist", "vatan haini" gibi suçlamalarla ötekileştirilmeye çalışıldıklarını söyleyen Çavuşuoğlu, "Cumhurbaşkanı ne dedi, 'Belediye size yalan söylerse gidin belediye önünde oturma eylemi yapın' dedi. Biz Cumhurbaşkanı'nın davetiyle buraya geldik" dedi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜME DEĞİL RANTSAL DÖNÜŞÜME KARŞIYIZ"

Mahallelinin belediye önündeki protestosunun ardından Evrensel'e konuşan Haluk Çavuşuoğlu, mahkeme devam ederken 7 aylık süreçte insanları iş bulma vaatleri ve evlerinin depreme dayanıksız olduğu gibi söylemlerle ikna etmeye çalışıldıklarını dile getirdi, "İnsanlar burada psikolojik savaş verdi. 'Tapunuz devlete devredildi, sizin bir hükmünüz yok dendi', hatta yetmedi 'Biz size bir fiyat belirledik, hesaplarınıza yatacak' denilerek insanlardan imza toplamaya çalıştılar. 17 gün önce insanların elektriğini, suyunu ve doğalgazını kestiler ve bu bizim için son noktaydı" ifadelerini kullandı.

Bu süreçte vefat eden arkadaşlarının olduğunu, evinde elektrik olmadığı için gece düşerek beyin kanaması geçiren yaşlı komşuları olduğunu aktaran Çavuşuoğlu, Danıştay'ın 20 Mayıs'ta bu kararı verebilecekken ancak bugün yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ifade etti.

"Tozkoparan'da insanlar kentsel dönüşüme karşı değiller, rantsal dönüşüme karşılar, bu insanlar mağdurlar, paraları yok ve çıkan ekstra ücretleri ödeyemezler. Gelip insanlarla sözleşme dahi yapmıyorlar. Söyledikleri tek şey 'Evlerinizden çıkın, biz size haber vereceğiz', biz bunu kabul etmiyoruz. Mücadelemizi sürdüreceğiz. 17 gündür parklarda yatıyoruz, bugün haklı sevincimizi yaşıyoruz. Tamamen riskli alan davası iptal edilirse kazanacağız" dedi.