TMMOB Yönetim Kurulu, 21 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirdiği toplantının sonuçlarını açıkladı.

Anayasa değişikliği ve referandum sürecine ilişkin TMMOB, "Tüm bileşenlerimiz ile 'hayır' diyoruz" dedi.

Anayasa değişikliği ile mevcut parlamenter sistemde eksikte olsa işleyen kuvvetler ayrılığı ilkesi yerle bir edileceğini ifade eden TMMOB, "Yasama, yürütme ve yargı erkleri tek kişide toplanacak, otoriter-totaliter bir rejime geçilecektir. Yasama ve yargı erklerinin zaten önemli ölçüde budanmış bağımsızlığı tümüyle ortadan kaldırılacaktır" diye belirtti.

Tek başına bir kişiye parlamentoyu gerekçesiz fesih yetkisi verilmesinin açık bir diktatörlük olduğunu vurgulayan TMMOB, "Anayasa değişikliği ile ülkemizde on yıllardır adım adım kurgulanan piyasacı, emek ve doğa düşmanı, laiklik karşıtı düzen korunmak ve kalıcılaştırılmak istenmektedir. Fiili olarak uygulanan başkanlık ve dikta rejimine yasal statü kazandırılması hedeflenmektedir" dedi.

TMMOB, "Örgütümüz, toplumsal kutuplaşmayı artıracak ve diktatörlüğü kurumsallaştıracak, ortak bir toplum sözleşmesi metninden uzak, OHAL koşullarında hazırlanan ve 12 Eylül darbe Anayasasından bile daha gerici olan bu Anayasa değişikliği teklifine 'hayır' demektedir" diye kaydetti.