Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın duruşmasında verilen yakalama kararı üzerine dün akşam saatlerinde gözaltına alındı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Gökkan, adliyeye sevk edildi. Gökkan, burada Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

Duruşmaya, Gökkan’ın avukatları katılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ile 10 kişi izleyici olarak salona alındı.

Duruşmada uzun bir savunma yapan Gökkan, tutuklanarak Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

'KARARIN HUKUKİ BİR DAYANAĞI YOK'

Gökkan hakkında verilen tutuklama kararına tepki gösteren TJA Aktivisti Zelal Bilgin, Gökkan’ın kadın özgürlük mücadelesi üzerinden örülen yaşamı savunduğunu ve bu mücadelesinden hiç bir zaman geri adım atmadığını dile getirdi.

Bilgin, Gökkan hakkındaki kararının kadın mücadelesine yönelik olduğunu belirterek, “Kararın hukuki bir dayanağı olmadığı gibi, bir bütünen erkek egemen zihniyetin intikam alma argümanı olarak karşımızda duruyor. 83 defa gözaltına alındı, yüzlerce soruşturma konusu oldu. Bütün bu saldırılara rağmen mücadelesinden ve yaşamından taviz vermedi, direnişine devam etti” diye konuştu.

‘YARGI GARABETE DÖNÜŞTÜ’

Kadın mücadelesi yürüten kadınlara yönelik artan baskılara dikkat çeken Bilgin, “Biz kadınlar yaşamak ve mücadele yürütmek için kimseden izin almayacağız. Mücadelemizi yürütürken, sözde yasalarına uygunluğunu gözetmeyeceğiz. Biz biliyoruz ki politik bir saldırı haline gelen yargı mekanizmaları adil yargılanma hakkından uzak bir garabete dönmüştür. Buna karşı mücadelemizden bir an olsun geri adım atmadan devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

KADIN DÜŞMANI POLİTİKALAR

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Gökkan’ın ömrünü kadın özgürlük mücadelesine adadığını, bütün baskı ve şiddete karşı mücadelesinden vazgeçmediğini vurguladı.

Gökkan’ın her koşulda kadın mücadelesini yürüttüğünü ifade eden Kaya, “Tutuklama kararı hem hukuksuz hem de Türkiye de yargısının geldiği noktayı gösteriyor. Bu kararla yargının nasıl kadın düşmanı ve adalet üretmeyen bir sisteme dönüştüğünü bir kere daha görüldü. Bu karar militarist, muhafazakâr, sağcı, tekçi anlayışın ve kadın düşmanı politikaların bir sonucudur" şeklinde konuştu.

‘KADIN MÜCADELESİNİ YILDIRAMAZLAR’

Baskılara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Kaya, “Ayşe, her zaman dimdik, onurlu ve barışçıl bir şekilde mücadelesini sürdürdü. Ayşe’yi, kadın mücadelesini, direnişini, kadın özgürlük hareketini böyle durduramaz ve yıldıramazlar. Bu kararı da bu hukuksuzluğu da kadınlar olarak tanımıyoruz. Ayşe’nin yanındayız, Ayşe yoldaşımız ve çalışma arkadaşımızdır. Her daimde onunla gurur duyuyoruz” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı