Türkiye İşçi Partisi(TİP), hazırladığı Deprem (Suçları) Raporu'nda Maraş merkezli depremlerde yaşananlar için, "İşleneceğini herkesin bildiği ancak engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir cinayete" denildi.

Gazete Duvar'ın Türkiye İşçi Partisi Deprem(Suçları) Raporu'na dayandırdığı haberine göre, TİP, Deprem (Suçları) Raporu yayımladı. 154 sayfalık rapor üç bölümden oluşuyor. Raporun birinci bölümünde deprem anında ve sonrasında yaşananlar ele alınırken; ikinci bölümde depremin öncesine, AKP’nin deprem hazırlığına odaklanılıyor. Üçüncü ve son bölümde ise TİP’in depremlerin ardından yürüttüğü faaliyetlerin ve yapılması gerekenlere ilişkin önerilerinin bir özeti sunuluyor. 

"HAYAT KURTARICI ETKİSİ ORTAYA KONMUŞ ÖNLEMLER ALINMAMIŞTIR"

Çeşitli uzman görüş ve açıklamalarının da eklendiği raporun giriş bölümünde yaşananlar Gabriel García Márquez'in Kırmızı Pazartesi romanında anlatılan hikayeye benzetilerek, "Buna benzer şekilde, deprem konusunda bilim insanları gelecek olan felaketi raporlamış, etkilerini öngörmüş, alınması gereken önlemleri sıralamış, ancak iktidar bu konuda harekete geçmemiştir. Türkiye’de deprem öncesinde atılması gereken adımlar atılmamış, hayat kurtarıcı etkisi ortaya konmuş önlemler alınmamıştır" ifadeleri kullanıldı.

"İKTİDAR BU KONUDA HAREKETE GEÇMEMİŞTİR"

Raporun giriş kısmında yer alan bazı ifadeler ise şu şekilde:

"İktidar ve iktidar medyası 6 Şubat’ta yaşanan depremin “yüzyılın felaketi” olduğunu iddia etti. Bu iddiayı yıkımın büyüklüğünü ve deprem sonrası acizliklerini gerekçelendirmek için kullandılar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan depremden üç gün sonra Hatay’da yaptığı açıklamada “böylesi büyük felakete hazırlıklı olabilmek mümkün değildir” iddiasında bulundu. Oysa ki gerçek bundan çok farklıydı. Yaşadığımız felaketi Marquez’in “Kırmızı Pazartesi” romanının hikayesine benzetebiliriz. Marquez’in romanı, işleneceğini herkesin bildiği ancak engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir cinayetin öyküsünü anlatır. Buna benzer şekilde, deprem konusunda bilim insanları gelecek olan felaketi raporlamış, etkilerini öngörmüş, alınması gereken önlemleri sıralamış, ancak iktidar bu konuda harekete geçmemiştir.

Türkiye’de deprem öncesinde atılması gereken adımlar atılmamış, hayat kurtarıcı etkisi ortaya konmuş önlemler alınmamıştır. Raporlar ve uzman görüşleri bu gerçeği açıkça ortaya koymaktadır."