İngiliz gazetesi The Times, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’deki Amerikan askerlerini geri çekme kararına dair bir yazı yayınladı.

Makalede, “IŞİD’le savaşta binlerce asker kaybeden Kürtlerin daha iyisini hak ettiğini” denildi.

‘IŞİD’LE HÂLÂ MÜCADELE EDİYORLAR’

Gazete bugünkü başyazısında, IŞİD’e katılan yabancı savaşçıların son dönemde Suriye’deki Kürt birlikler tarafından yakalandığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu durum, IŞİD terör örgütünün hâlâ dikkat edilmesi gereken bir güç, Kürtlerin de bu savaşta Batı’nın hâlâ etkili bir müttefiki olduğunu gösteriyor. Buna rağmen düşmanları Kürtleri dört bir yandan kuşatıyor ve Kürtler, dost bildiklerinden isteksiz bir destek görüyor.”

Times’a göre Trump’ın Suriye’den asker çekme sözü, ‘bir iktidar boşluğu yaratacak, bu boşluğu da Rusya, İran ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dolduracak’.

Gazete ‘bu aktörlerin hiçbirinin sahada uygun bir müttefik olamayacağı, hatta katliamlarının ve bombardımanlarının yıllardır ödüllendirildiği’ görüşünde.

‘KÜRTLERİN DURUMU HESABA KATILMALI’

Başyazıda ‘ABD’nin Suriye’deki varlığın azaltılmasının makul sebepleri olduğu’ belirtilse de, bu kararın ‘yarım milyondan daha fazla insanın hayatını kaybettiği savaşa asker göndermek istemeyen Batı’nın etkili kara gücüne dönüşmüş Kürtlerin durumu hesaba katılmadan alındığı’ yorumu yapılıyor.

Times başyazısında, YPG ile PKK arasında bir bağ olduğunu da belirtiyor:

“Cephe hattında savaşan Kürtlerin tümü olmasa da birçoğu, solcu PKK isyancılarıyla bağları olan YPG adına savaşıyor. Türkiye onları, toprağından da bir parça alarak ayrı bir Kürt devleti kurmayı amaçlayan teröristler olarak görüyor. Suriyeli Kürtler bu suçlamayı reddediyor ve sadece gelecekteki federal Suriye’de özerk bir varlıklarının olmasını istediklerini iddia ediyorlar.”

‘KÜRTLER BOLTON’IN ETKİLİ OLACAĞINA İNANMIYOR’

Başyazıda, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un hafta sonunda yaptığı açıklamalara da yer veriliyor:

“Bolton, bu hafta, ABD’nin askerlerini ancak Ankara Kürtlere karşı bir harekette bulunmaması halinde çekeceği konusunda Türk liderleri ikna etmeye çalıştı. Birçok Kürt, bunun beklenen etkiyi yapacağına inanmıyor. Sonuç olarak, koruma sağlaması karşılığında Esad’la bir anlaşma yapmaya çalışıyorlar.”

YPG ile Esad rejiminin anlaşması ihtimalini “Trump’ın yanlış hesabı” olarak değerlendiren Times, “Bu durum Amerika’nın her yerdeki müttefiklerine yıkıcı bir mesaj göndermiş olacak” diyor, ABD’nin Kürtlerden beklemesini istediğini de ekliyor:

ABD Kürtlere vazgeçmemesini ve Washington’ın Ankara’yı zaptetme kabiliyetine güvenmesini söylüyor.”

‘ERDOĞAN SABIRSIZ DAVRANABİLİR’

Ancak Times’a göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın marttaki yerel seçimler öncesi “Kürt gerillalara seçmeni memnun edecek bir darbe indirmekte” sabırsız olma ihtimali yüksek.

“Bir savaştan çekilme kararı aceleyle alınmamalı ve sosyal medyadan duyurulmamalı” denilen başyazıda şu ifadeler de yer alıyor: “ABD’nin planı akıllıca olmalı. Zekice oynanırsa, Suriye’den çok yavaş bir şekilde çekilmek, Erdoğan’ı şimdi olduğundan daha güvenilir bir NATO müttefiki haline getirebilir.”

Başyazı şöyle noktalanıyor:

 “IŞİD’le savaş hâlâ bitmedi. Bu hafta yakalanan yabancı savaşçılar bunu gösteriyor. ABD’nin (Suriye’deki) varlığı ucu açık olmak zorunda değil ancak bu varlığın stratejik bir amacı olmalı. Bu da açıkça IŞİD’in yeniden doğuşu ihtimalini ortadan kaldırmakla bağlantılı olmalı. Kürtler binlerce askerlerini bu amaç uğruna kaybetti. Daha iyisini hak ediyorlar.”

Kaynak: BBC Türkçe