Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın üç dönemden fazla milletvekili olmayı yasaklayan parti kurallarını değiştirilebileceği yönündeki sözleri, The Times gazetesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'süresiz iktidara tutunmayı planladığına dair en açık işaret' olarak yorumlandı.

The Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'dördüncü dönem iktidarda kalmayı amaçladığını' savunduğu haberinde 'Bülent Arınç'ın sözleri, karşıtlarının otoriterliğe doğru meyletmekle suçladığı zor durumdaki liderin süresiz iktidara tutunmayı planladığına dair en açık işaret oldu' savını dile getirdi. İngiltere gazetesi, BBC Türkçe tarafından yansıtılan haberde şöyle devam ediyor:

"Geçmişte Erdoğan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin üç dönemden fazla göreve gelmeyi yasaklayan tüzüğü uyarınca Başbakanlıktaki bu döneminin son dönemi olacağında ısrar ediyordu. Erdoğan'ın Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışması bekleniyordu. Şu anda uzun süredir müttefiki olan Abdullah Gül'ün işgal ettiği makam büyük ölçüde sembolik. Erdoğan daha önce icracı bir cumhurbaşkanlığı makamı yaratmak için anayasayı değiştirmeyi umduğunu söylüyordu. Ancak geçen yazdaki hükümet karşıtı gösteriler ve Aralık'taki yolsuzluk skandallarıyla şöhretinin zarar görmesiyle gereken partilerüstü desteği bulamadı. Partisinin hala büyük desteği var, ancak Erdoğan'ın kendi popülaritesi düşüyor olabilir ve cumhurbaşkanlığı yarışını kazanamayabilir. Geçen ayki bir kamuoyu yoklaması Erdoğan'ı onaylayanların oranını yüzde 39,4 olarak göstermişti."

Arınç'ın değişiklik konusunda "Bunu yapsak bile, demokratik yollarla olur. Putin-Medvedev gibi olmaz" dediğini aktaran gazete, Arınç'ın bunu da sadece 'acil' durumlarda yapabileceklerini eklediğini de vurguluyor.

'YASALAR, SORUŞTURMAYA TEPKİ'

The Times haberine son verirken de Başbakan Erdoğan 'geçtiğimiz haftalarda, internetteki faaliyetlerin izlenmesi, üst düzey yargıçların adalet bakanlığına bağlanması ve Milli İstihbarat Teşkilatına geniş yetkiler veren yasalar geçirdiğini' belirterek 'Siyasi rakipleri, insan hakları grupları ve Avrupa Birliği yasaların demokrasi ve kuvvetler aykırı ilkesinin altını oyduğunu savundu. Bu yeni yasalar büyük ölçüde hükümeti sarsan, üç bakanın istifa etmesine, başbakan'ın bazı önemli müttefiklerinin hapse girmesine yol açan yolsuzluk soruşturmasına tepki olarak geçirildi' diye yazıyor.