Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yıldönümünde Ankara’da yapılmak istenen anmaya yönelik polis müdahalesine ilişkin ortak açıklama yaptı.

Ankara’da 9 Ekim gecesi hayatını kaybedenler anısına alana bırakılan ağaçların gece yarısı valilik talimatıyla alandan götürüldüğüne ve 10 Ekim'de anmaya yönelik polis müdahalesine yer verilen açıklamada şöyle denildi:

"Yetkililere sesleniyoruz; 10 Ekim 2015 tarihinde İŞİD adlı örgütün saldırısı sonrası hayatını kaybeden 104 kişinin yakını, emek ve meslek örgütleri, yanı sıra hak ve hukuk örgütlerinin müdahil oldukları dava sürecini etkin ve şeffaf bir şekilde yürüterek adaleti tesis edin, böylelikle yakınlarını kaybedenlerin acısını dindirin. Katliamın yaşanmasında dönemin emniyet, istihbarat ve kolluk birimleri dahil, ihmali olan kim varsa hepsini ortaya çıkaracak araştırma ve soruşturmaları hızla yapın. Onarım ve tazmin süreçlerini derhal başlatın. Hayatını kaybedenlerin yakınları, emek ve meslek örgütleri ile vatandaşların yas tutma haklarına saygı gösterin ve anma etkinliklerini yasaklamaktan vazgeçin.  Başta 10 Ekim katliamının yaşandığı Ankara Garı önünde olmak üzere ülke sathında yapılacak tüm anmaları devletin pozitif yükümlülükleri gereğince kolaylaştıracak önlemleri alın.

10 Ekim 2021 tarihinde anmaya gelen yurttaşlara, sendikaların, meslek örgütlerinin, hak ve hukuk temelli sivil toplum kuruluşlarının üye ve yöneticilerine yönelik cop ve gaz ile müdahale emrini veren yetkililer hakkında derhal adli ve idari süreçleri başlatın. Gözaltına alınan herkesi derhal serbest bırakın.

Sorumlular hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin yapılması sürecinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."

Kaynak: Evrensel