Tıbbi ve aromatik bitkiler tesisi bulunan ziraat mühendisi Gülnur Erol’un danışmanlığını yaptığı bir projede bitki fidesi bulmakta zorlanması, kendi işini kurması yönünde harekete geçmesi için gerekli adımları atmasını sağladı. 2018'de Düzce Üniversitesinde Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş tarafından yürütülen proje kapsamında çiftçilere tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine eğitim veren isimlerden biri olan Erol, ihtiyaç duydukları bitki fidelerini bulmakta zorluk yaşadı. Bunun üzerine kendi fidelerini üretmek için harekete geçti ve Yalova’da 14 dönümlük bir arazide adaçayından yaban mersinine ve ekinezyaya kadar pek çok bitki fidesinin üretimini kendi gerçekleştirdiği firmasını kurdu.

Yalova doğumlu Erol’un lise yıllarından itibaren bu sektörün içinde çalışması, kendi işini kurması için gerekli altyapıyı hazırlamasına yardımcı oldu. Yıllar içinde dış mekan bitkileri, iç mekan bitkileri ve peyzaj alanlarında çalışma fırsatı bulan Erol son olarak tıbbi ve aromatik bitkiler sektörüne adım attı. Erol, kendi firmasını 2019 kurduktan sonra hem kendi ürünlerini hem de kooperatif ürünlerini Türkiye’nin her yerine ulaştırmak için artemisia.com.tr adresinde hizmet vermeye başladı.

galeri-1

Tıbbi ve aromatik bitkilere olan ilginin son yıllarda artmasıyla birlikte fide üreticiliğinin yetersiz kaldığını gören Erol bu eksiği kapatmak amacıyla kendi firmasını kurmaya karar verdi ve firmasının ismini koyarken mitolojiden faydalandı. Yunan mitolojisinde doğa tanrıçası olan Artemis’ten ilham alan Erol, firmasının ismini tıbbi aromatik bir bitki olan pelin otunun Latincesi olan “Artemisia” koymaya karar verdi. Bu sayede hem kadın girişimci ruhunu vurgulamış hem de firmasının isminde çok sevdiği artemisiaya yani pelin otuna yer vermiş oldu.

Uzun yıllardır çeşitli firmalarda ziraat mühendisi olarak çalışan Erol, Artemisia sayesinde bitkileri hiçbir kimyasal kullanmadan yetiştirme fırsatı elde ediyor. Erol, bitkilerini hastalıklardan ve zararlılardan korumak için tıbbi ve aromatik bitkilerden hazırladığı karışımları kullanıyor. Bu karışımları hazırlarken fide atıkları, otlar ve yiyeceklerden ürettiği posaları kullanan Erol’un ürettiği bitkilerde hiçbir kimyasal bulunmuyor. Bahçesinden topladığı atık otları, yaprakları ve dal parçalarını ise kompost haline getirip toprak olarak kullanan Erol bu sayede ek bir desteğe veya gübreye ihtiyaç duymuyor.

Yetiştirdiği tıbbi ve aromatik bitkilerde kimyasal karışımlar kullanmayan ve bu sayede doğayı koruyan Erol, ilerleyen yıllarda işletmesini büyütürken doğaya daha fazla katkıda bulunmayı hedefliyor. Erol, bundan sonraki hedefinin yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak doğaya ve dolayısıyla tüm canlılara daha fazla katkı sağlamak olduğunu söylüyor.

galeri-13

Adaçayı, ekinazya, aronya, melisa, kırlangıç otu, aynısefa, çarkıfelek, altın otu, biberiye ve kırlangıç otu dahil olmak üzere çok sayıda bitki fidesini üreten ve bunları artemisia.com.tr’den satışa sunan Erol aynı zamanda diğer üreticileri de desteklemeye ve eğitim vermeye devam ediyor. Süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği eğitimleri veren Erol bunun yanı sıra bir devlet okulunda özel çocuklarla tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği üzerine bir proje yürütüyor.

Erol, kendi firmasının yanı sıra diğer kadın çiftçilerle birlikte 2022 yılında Marcel Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu. Organik Yalova aronyasını yetiştiren ve piyasaya süren kooperatif aynı zamanda başka tıbbi ve aromatik bitkilerin de üretimini yapıyor. İnternet üzerinden artemisia.com.tr’den satın alınabilen ürünlerin ilerleyen zamanlarda yurt dışına da satılması hedefleniyor.

İşletmesini büyütmeyi hedefleyen Erol, firmasındaki personel sayısını arttırarak yılda 3 milyon fide üretimine ulaşmayı hedefliyor. Devlet desteğiyle kiraladığı 14 dönümlük arazisine 3 dönümlük sera kuracak olan Erol, bu sayede tıbbi ve aromatik fidelere olan talep artışını karşılamak için yeteri kadar üretim yapmayı planlıyor.