Anayasa Mahkemesi, Twitter'a erişimin engellenmesiyle ilgili yapılan başvuruda, yasağın kaldırılmasına karar verdi. Habere git

Ceza hukukçusu Ersan Şen, kararı canlı yayında NTV'ye değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesinin kararını yerinde bulduğunu söyleyen Şen, "Anayasa Mahkemesi'nin artık verdiği karardan sonra TİB direnemez" diye konuştu.

Şen'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"TİB'in şu an itibarıyla bir seçeneği yok. Anayasa Mahkemesi'nin bu hak ihlali tespitinin gereğini yerine getirmek durumunda. Esasında TİB'in erişim engelini topluca yapması usule uygun değildi. Böyle bir yetki mahkemeye tanınmıştı ama şekle uygun olmadı. AİHM'nin daha önceden bu yönde bir kararı vardı.

Anayasa Mahkemesi'nin hassasiyeti oldukça ilginç. Ümit ediyorum diğer hak ihlalli iddialarında da Anayasa Mahkemesi böyle bir hafta, 10 günde inceleme yapıp karar verir. Kişi hak ve hürriyeti ile bu tür erişim engeli uygulamalarında yapılan hatanın tespiti bakımından son derece isabetli bir karar.

Keşke TİB, Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" kararını bu kadar geciktirmeseydi de derhal uygulasaydı. Anayasa Mahkemesi isabetli bir karar vermiştir. 75-80 milyonluk bir toplumda milyonların kullandığı bu tip internet ortamlarının toplu yasaklamalara konu edilmemesi gerekir.

Bu açıdan Anayasa Mahkemesi'nin ifade hürriyetinin önünü açan, daha önce örneği AİHM tarafından verilen kararının bir an önce, TİB'in seçeneği yok artık, uygulanması lazım. Süre sınırlaması yok. Derhal gereğinin yerine getirilmesi lazım. Bu anlamda Anayasa Mahkemesi'nin artık verdiği karardan sonra TİB direnemez.

TİB'in bu tip karaları yerine getirmemesinde ceza sorumluluğu yok. Çünkü onlara bir yargı dokunulmazlığı getirildi. Bu anlamda da hukuk devletinin eli kolu bağlı. Ümit ederim Anayasa Mahkemesi'nin kararının gereği yerine getirilir ve bu tip benzer mahkemelerden de benzer kararlar çıkar ve kullanıcıları engelleyen ifade özgürlüğünü kısıtlayan kararlara imza atılmaz." (NTV)