Türk Hava Yolları  (THY) çalışanlarının sabaha karşı başlayan direniş devam ediyor. Bugün gece saat 24 kadar sürecek.

 

Dış hatlar gidiş terminalinin önünde toplanan Hava İş üyeleri, oldukça coşkulu; seslerini kamuoyuna duyurmaya çalışıyorlar.

 

Sendika yetkililerine göre ben yazıyı kaleme aldığım sıralarda 150'ye yakın uçuş grev nedeniyle gerçekleşememişti. Grevin ilk başlarında yolcular ne olup bittiğini anlamaya çalışıyorlardı. Dış hatlardan Atatürk Hava Limanına gelmesi gereken uçuşların büyük bir bölümü durmuş vaziyetteydi.

 

Kısacası çalışanlar işi bıraktı mı her şey bir birine karışıyor. Şu anda havalimanın da belirsiz bekleyiş devam ediyor.

 

Bu noktaya nasıl gelindi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı yasa tasarısı 'Toplu iş ilişkileri' içerisinde THY da çalışanlara grev yasağı yokken, birden 10'a yakın AKP milletvekili bir önerge vererek Toplu İş İlişkileri Yasası'na müdahale edildi. Havayollarında çalışanlarını grev yasağı kapsamına aldılar. Böylelikle torba yasayla grev yasağı da havayollarına girmiş oldu.

 

Türk Hava Yolları A.O. ile Hava İş Sendikası arasında yapılması gereken 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 18 aydır yapılamıyor. Yine THY Teknik A.Ş. sözleşmesi ise 12 aydır engelleniyor.

 

Bu uyuşmazlık grev aşamasına gelmiş durumdayken, şirketin imdadına hükümet yetişti ve grev yasağını uluslararası sözleşmelere aykırı biçim de gündeme getirdi.

 

Siyasi iktidarlar ne zaman işçi hakları gündeme gelse yasaklayıcı tedbirler almaktan çekinmiyorlar. Geçmiş iktidarlar dönemin de grev erteleme veya yasaklama Bakanlar Kurulu tarafından Milli Güvenlik gerekçesiyle yapılırdı. Şimdi doğrudan TBMM üzerinden yapılmak isteniyor.

 

YANIT NET: GREV

Hava İş üyelerinin bu durum da yanıtı çok net oldu. Grev yasağına karşı grev yapan binlerce emekçi Atatürk Havalimanı'nda işi durdurmuş ve grevin büyümesi için çaba sarf ediyor. THY yetkilileri grevci işçilere baskı yapıyor. Çalışanların direnişi kırılmak isteniyor.

 

Emekçilerin daha fazla dayanışmaya ihtiyacı olduğu açık. Dış hatlar gidiş terminalinde ilginç gelişmeler yaşandı bugün.

 

İş başı yapmak isteyen bazı pilotlar alkışlarla ıslıklarla protest edildi. Protesto edilen pilotların durumu işler açısı, bunu hissediyorsunuz.

 

Grev kırıcısı olmak ve arkadaşlarını yalnız bırakmak nasıl bir duygudur bilemiyorum. İnsanların işten atılma korkusu arkadaşlarını yalnız bırakmaya ve bencil davranmaya sevk ettiği kesin. Bu durumun çok korkunç bir işkence olduğunu düşünüyorum. Grev kırıcılarının ruh halleri her hallerinden belli oluyor.

Öte yanda uçuşa hazırlanmış ama son anda protestolar dolayısıyla bazı pilotlar ve hostesler vicdanen dayanamayıp grevcilere katıldılar.

 

O an her şeye bedel.

 

Korkularını yenmiş bir emekçinin gözlerindeki ışıltı görülmeye değer.

 

Vicdan, dayanışma, onur, gurur hepsi birden devreye giriyor; işten atılmayı da göze alarak sevinç çığlıklarıyla direnişe katılıyorlar. İşte o an bir başka oluyor grev.

 

Hava İş şimdi benzer bir desteği Türk İş yönetiminden bekliyor.

 
(Bianet'te yayınlanmıştır)