11 Şubat 1947 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya gelen Thomas Edison, ampulün mucidi olarak bilinen Amerikalı mucit ve iş insanıdır. 1879 yılında elektrikli ampulü icat eden Thomas Edison, çok sayıda patentiyle 20. yüzyılın en etkili insanları arasında yer alır. Thomas Edison 18 Ekim 1931 tarihinde 84 yaşındayken ABD’nin West Orange kentinde yaşamını yitirdi.

Thomas Edison'un Başlıca Özellikleri Nedir?                      

Thomas Edison’un başlıca özellikleri şunlardır:

      Mantıksaldır

      Sonuç odaklıdır

      Kuşkucudur

      Eleştiricidir

      Değişimden yanadır

      Büyük resmi görür

      Seçicidir

      Olumludur

      Ölçüm ve deneye önem verir

      İstikrarlı ve azimlidir

      Globaldir

      Hayalperesttir

Thomas Edison'un Eğitim Hayatı Nasıldır? 

Thomas Edison, çok az örgün eğitim alması ve ilkokuldayken öğrenme zorluğu nedeniyle okuldan uzaklaştırılmasıyla bilinir. Hayatı boyunca kimyasal ve elektriksel deneylerle uğraşan Edison, hayatının bir döneminde Manhattan’da bulunan Cooper Union Yüksekokulu’nda kimya eğitimi aldı. ’un çok sayıda patenti ve bazı yazılı eserleri olmasına rağmen herhangi bir akademik başarısı bulunmamaktadır.

Thomas Edison Neyi İcat Etmiştir?  

1879 yılında elektrikli bir ampul icat eden Thomas Edison, karbonlaştırılmış kağıt flamanlar kullanıyordu. 1880 yılına gelindiğinde evlerde kullanılmak üzere geliştirdiği ampulleri 2,5 dolara satmaya başladı.  Fakat 1878 yılında İngiliz mucit Joseph Wilson Swan’un da icat ettiği bir elektrik ampul türü mevcuttur.  Edison ile Swan birleşmeye karar vererek Edison & Swan Elektrikli Aydınlatma Şirketi’ni kurdu. Thomas Edison’un en önemli icadı ampul olsa da aynı zamanda 1883 yılında bulduğu Edison Etkisi ile de bilime çok önemli katkılar sağlamıştır.

Thomas Edison'un Aydınlatma Teknolojilerinin Gelişimine Katkısı Nasıl Olmuştur?

Thomas Edison, 1879 yılında ampulün icadını gerçekleştirerek aydınlatma teknolojilerinde önemli bir çığır açmıştır. Aydınlatma teknolojilerine en çok katkısı olan isim olarak bilinen Thomas Edison’un sattı ampuller satış rekorları kırdı. 1882 yılına gelindiğinde New York sokakları akşam saatlerinde Edison’un ürettiği ampuller sayesinde ışıl ışıldı. Birkaç yıl içerisinde tüm kentlere yayılan aydınlatma teknolojileri önce Avrupa daha sonra da tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır.

Thomas Edison'un Kaç Patenti Vardır?       

Thomas Edison’un Amerika Birleşik Devletleri’nde doğrudan kendi adına kayıtlı bulunan 1093 adet patenti olduğu bilinmektedir. ABD dışındaki ülkelerde de patentleri olan Edison, tarihte en çok patente sahip insanlardan birisidir.

Thomas Edison Hangi Ödülleri Almıştır?    

Thomas Edison, yaşamı boyunca yaptığı çalışmalar sonucunda insanlara katkıları nedeniyle oldukça önemli ödüllerle layık görülmüştür. Thomas Edison’un aldığı ödüller şunlardır:

      Matteucci Madalyası (1887)

      Albert Madalyası (1892)

      Rumford Ödülü (1895)

      Edward Longstreth Madalyası (1899)

      John Scott Madalyası (1889)

      John Fritz Madalyası (1908)

      Benjamin Franklin Madalyası (1915)

      ABD Donanması Üstün Hizmet Madalyası (1920)

      Kongre Altın Madalyası (1928)

Thomas Edison, yalnızca yaşarken değil ölümünden sonra da çeşitli ödüllerle onurlandırılmıştır. Bu ödüllerden bazıları şunlardır:

      Grammy Trustees Ödülü (1977)

      Grammy Teknik Ödülü (2010)

Thomas Edison ve Tesla Arasındaki İlişki Nedir?

 Thomas Edison ve Tesla arasındaki rekabet ilişkisi, o dönemde akım savaşları adı verilen alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) anlaşmazlığından kaynaklanır. Thomas Edison’un şirketinde çalışmakta olan Nikola Tesla, kendi kariyerine ayrıca devam etmeye karar vererek şirketten ayrılmış ve alternatif akım üzerinde çalışmalar yapmıştır. Alternatif akımı kamuoyuna tanıtan Nikola Tesla, bu akım türünün çok daha verimli ve istikrarlı olduğunu ileri sürmüştür. Günümüzde Nikola Tesla tarafından bulunan alternatif akım, pek çok cihaz ve günlük elektronik eşyalar için standart akım türü haline gelmiştir.