THKP-C kurucuları arasında yer alan Bingöl Erdumlu kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. Sendikalarda çalışmalar yürüten Erdumlu, Türkiye devrimci hareketinin önemli isimleri arasında yer alıyordu.

1970 yılında kurulan Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi'nin (THKP-C) kurucularından Bingöl Erdumlu, 78 yaşında hayatını kaybetti.

Erdumlu'nun vefatının ardından Twitter'da bir paylaşım yapan Gün Zileli, "Sevgili arkadaşım Bingöl Erdumlu'yu kaybettik. Büyük bir devrimci, büyük bir entelektüeldi" dedi.

Zileli, Erdumlu'nun cenaze merasiminin pazar günü İstanbul Büyükada'da yapılacağını aktardı.

Murathan Mungan "68 kuşağından bir yaprak daha: Bingöl Erdumlu'yu kaybetmişiz. Üzgünüm" paylaşımını yaparken, oyuncu Orhan Alkaya da "#BingölErdumlu Saygıyla, bağlılıkla Devrimci" ifadelerini kullandı.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise "Bir film gösterimi öncesi ve bazen sonrası, felsefi dokunuşlarla yaptığı değinmeler hafızalarımızda kalacak. Kuşkusuz bundan ibaret değil. Çok üzücü. #BingölErdumlu" dedi.

bingol-erdumlu-mahir-cayan-arGh_cover.jpg

Bingöl Erdumlu kimdir?

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) kurucularından Bingöl Erdumlu 1944 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.

1965’te Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olan Erdumlu, 1968'de Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) bünyesinde çalışmaya başladı. Sendikal ve siyasal mücadele içinde aktif olarak yer aldı ve bu nedenle 1969 yılında işten çıkarıldı.

1970 yılının Aralık ayında Mahir Çayan, Yusuf Küpeli, Münir Ramazan Aktolga, Ertuğrul Kürkçü, Orhan Savaşçı, Ziya Yılmaz, Ulaş Bardakçı, Sina Çıladır ve İrfan Uçar’la birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi’nin (THKP-C) kurucuları arasında yer aldı.

12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından bir süre kaçak olarak yaşayan ve yakalanan Erdumlu, THKP-C davasından yargılandı, 4 yıl cezaevinde kaldı.

Cezaevinden çıktıktan sonra İskenderun’da Maden-İş bünyesinde mücadele yürüten Erdumlu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) kapatılmasının gündeme geldiği 1970 yılında yüzbinlerce işçinin katıldığı 15-16 Haziran direnişinde de yer aldı.

1977 1 Mayıs'ı öncesinde DİSK örgütlenme dairesinde faaliyetlerini sürdüren Erdumlu, aynı yılın sonunda Maden-İş içinde yaşanan siyasi tasfiyeler üzerine DİSK'ten ayrıldı.

Erdumlu hayatının son döneminde İstanbul Büyükada'da yaşıyordu.

Kaynak: Gazete Duvar