Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), TL'nin değer kaybı sonrası gazetelerdeki kağıt sıkıntısına ilişkin hükümete 'Kâğıtta vergiler sıfırlansın' çağrısı yaptı.

Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesiyle ve ithal kağıda mahkûm olan gazeteler sıkıntılı bir dönemden geçiyor. İzmir’de yayın yapan 7 yerel gazete kağıt sıkıntısı nedeniyle pazar günleri çıkmama kararı aldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) gazetelerin bağımsız biçimde yayın yapabilmesi için kâğıt sübvansiyonu hayati önemde olduğunu belirterek, “Kısa vadede kâğıtta vergiler sıfırlanmalıdır” çağrısı yaptı.

Döviz kurlarındaki artış ve Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesiyle gazeteler kağıt sıkıntısı yaşamaya başladı. SEKA’nın özelleştirmesi nedeniyle ithal kağıda mahkûm olan gazeteler sıkıntılı bir dönemden geçiyor. TGS kağıt sıkıntısı ile açıklama yaptı.

GAZETELER YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

Türkiye’de medya tarihinin en zor zamanın yaşandığını belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Medyadaki tekelleşme, işsizlik ve siyasi otoritenin medyanın tamamını yönetme isteği gibi sorunların yanına şimdi de dolardaki artış eklendi. Kâğıt fiyatlarının dolara bağlı olarak üç kat artması basına büyük darbe vurdu. Türkiye’nin gazete kâğıdı temini sağlayan SEKA’nın özelleştirilmesiyle başlayan bu süreç ülkemizi kâğıt sektöründe dışa bağımlı hale getirdi. Son bir yılda fiyatlar üç kat arttırıldı. Gazeteler kâğıt temininde sıkıntılar yaşadı. Dolardaki artışla birlikte de bugünkü tabloyu yaşıyoruz. Gazeteler adeta yaşam mücadelesi veriyor.”

YAYINCILAR ZORDA

Gazetelerin yaşadığı sıkıntılı süreçte açıklamada şu ifadelerle yer verildi: “Habertürk gazetesi dijitalleşme ve maliyeti gerekçe göstererek yazılı yayın hayatına son verdi. Aydınlık gazetesi kâğıt sıkıntısı nedeniyle yayınına 3 gün ara verdi. Sözcü gazetesi bir ekini kapattı. Yayına devam etmek isteyen gazeteler de fiyat artışı yapmak zorunda kaldı. Dünya gazetesi geçen ay fiyatını 3.75 TL’den 4.25’e çıkardı. Geçen günlerde de Sözcü gazetesi fiyatını 1.25 TL’ye, Cumhuriyet gazetesi de 2.5 TL’ye yükseltme kararı aldı. Posta ve Birgün gazeteleri de 2018’e zamlı girdi. Bu sıkıntı sadece gazetelerle de sınırlı değil. Kağıt krizi kitap ve dergileri de vurdu. Yayıncılar da ayakta kalma savaşı veriyor. Aktüel Arkeoloji Dergisi basımını ileri bir tarihe erteledi. Leman Dergisi sıkıntı yaşadıklarını duyurdu. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı kitaplarını basamadığı için okurlarından destek istedi.”

KAĞIT KRİNİZE ACİL ÇÖZÜM BULUNMALI

Gazetelerin kamu görevi yaptığına dikkat çeken TGS, Hükümete çağrı yaparak “Halkın haber alma hakkı kâğıt sorunuyla engellenemez. Hükümetin basın özgürlüğünü sağlaması demokrasinin olmazsa olmazıdır. Hükümet bu duruma sessiz kalamaz. Kâğıt krizine acil bir çözüm üretilmeli. Aksi halde yeni kapanmalar kapıdadır” uyarısında bulundu.

Gazetelerin bağımsız biçimde yayın yapabilmesi için kâğıt sübvansiyonu hayati önemde olduğunu vurgulanan açıklamada, “SEKA gibi köklü bir kurumumuzun özelleştirilmesiyle başlayan süreç durdurulmalı ve Türkiye yeniden kağıdını kendisi üretir hale gelmelidir. Kısa vade de kâğıtta vergiler sıfırlanmalıdır. Basın İlan Kurumu ilan tarifelerine zam yapılmalıdır. Yazılı basına düşük faizle kredi ve teşvik paketleri hazırlamak da hızla gündeme alınmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Evrensel