Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Alman kamu yayıncısı ARD (Bayerischer Rundfunk München Türkiye İrtibat Bürosu) arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri işverenin yüzde 1 zamda ısrar etmesi nedeniyle tıkandı ve sendika grev kararı aldı.

ARD’nin Türkiye bürosunda çalışan 12 gazeteciyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işveren temsilcileriyle anlaşma sağlanamadı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası toplu iş sözleşmesi ile üyelerine zam, iyileştirme, ikramiye ve temel sosyal haklar talep etti ancak işveren temsilcileri bu taleplere olumlu yanıt vermeyerek süreci uyuşmazlığa götürdü.

Anayasal haklarını kullanarak sendikalı olan ARD çalışanları emeklerine sahip çıkmakta kararlı. Türkiye Gazeteciler Sendikası aldığı grev kararını yarın işyeri kapısına astı.

ARD bürosu önünde yapılan basın açıklamasında konuşan TGS Genel Sekreteri İlkay Kaya, işveren temsilcilerinin yüzde bir zamda ısrar ettiğini anlatarak bundan vazgeçilmesi çağrısı yaptı.

Almanyalı ve Türkiyeli çalışanların sağlık ve sosyal güvence konusunda eşit şartlara sahip olması talebini yineledi.

ARD bürosuna görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlandığını, grev kararı alındığını ve grev uygulamasının ileri bir tarihte gerçekleşeceğini belirten grev kararını ARD bürosuna TGS Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli astı. Kuleli, bundan sonraki sürecin işverenin tavrına bağlı olduğunu belirtti.

‘SAĞLIK VE SOSYAL GÜVENCEDE EŞİT HAKLAR’

İlkay Kaya, ARD çalışanlarının sendikada örgütlendikten sonra yaptıkları TİS yetkisi başvurusuna işverenin itiraz ettiğini, iki yıllık hukuk süreci sonunda bu hakkın sağlandığını anlattı. 19 Aralık 2017’de başlayan TİS görüşmelerinde ise anlaşma sağlanamadığını belirtti.

“Bizim isteğimiz Almanyalı ve Türkiyeli çalışanlar arasında var olan çiftte standardı ortadan kaldırmaktı. Sağlık, sosyal güvence konusunda eşit haklara sahip olmaktı. İşveren tarafı yüzde bir zamda ısrar ederek görüşmeleri tıkadı. Sendikamızın tüm iyi niyetli çabalarına rağmen işveren temsilcilerinin uzlaşmaz tutumu nedeniyle anlaşma sağlanamadı.

“Sendikamız bu işyerinde grev kararı aldı. Sık sık insan hakları ve demokrasi vurgusu yapan Almanya’nın kamu kuruluşu olan ARD işverenleri bilmeli ki mücadelemizden geri adım atmayacağız.”

ARD çalışanı sendikalılar, Almanyalı çalışanların çatışmalı ortamda gazetecilik eğitimleri alırken, Türkiyeli çalışanların bu eğitimleri almadan çatışmalı ortamlarda göreve gönderildiğini, Almanyalı çalışanlara sağlanan özel sağlık sigortası ve risk priminin Türkiyeli çalışanlara sağlanmadığını anlattı.

Kaynak: BirGün