Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) kurucu başkanı adına düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu.

41 yıldır düzenlenen ödül töreninde TGC Başkanı Turgay Olcayto, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını, tutuklu gazeteci ve yazarların serbest bırakılmasını istedi. 

Sunuculuğunu Gökmen Karadağ’ın yaptığı tören Atatürk, silah ve çalışma arkadaşlarıyla, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen gazeteciler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasında Kurucu Başkan Sedat Simavi’nin Cemiyete bıraktığı sorumluluğa dikkat çekti: “Gazeteci zor durumda kalabilir. Ama Sedat Simavi ‘Kalemini gerekirse kır ama satma’ demiştir. Bugünkü gazeteciliğe bakınca doğrusu Sedat Simavi’yi bir kez daha minnetle anıyoruz. Çok önceden bugün gazeteciliğin geldiği durumu görmüştür Sedat Simavi. Bugün arkadaşlarını ihbar eden, küçük ya da büyük çıkarlar için arkadaşlarını harcayan, cezaevindeki arkadaşlarına ‘oh çeken’ bir grup insan var. Bunlar kendilerine gazeteci diyorlar.”

CEZAEVİNDEKİ DAYANIŞMA DAHA YÜKSEK

Cezaevindeki gazeteciler dayanışma içinde olduklarını söyleyen Olcayto, “Ahmet Şık’ı da, Ali Bulaç’ı da ziyaret ettik. Özgür Gündem’den İnan Kızılkaya’yı da ziyaret ettik. Cezaevindeki meslektaşlarımız ziyaretlerimiz sırasında birbirlerine selam gönderiyorlar. 

Cezaevindeki dayanışmaları çok yüksek. Biz o dayanışmayı dışarıda gösterelim istiyoruz ama bunu sağlayamıyoruz. Gazetecilikte nefret dili haberciliğinden vazgeçelim. Türkiye basın özgürlüğünden, halkın haber alma ve doğruyu öğrenme hakkından yoksun bırakılmamalı. Bu utançtan kurtulunmalı. Umudumuzu yitirmiyoruz, mücadeleyi de bırakmıyoruz. Sedat Simavi bize ‘Dik durun’ demişti biz de dik durmaya çalışıyoruz” diye konuştu 

‘TUTUKLU GAZETECİLER AYIBI ORTADAN KALKSIN’

Düşünceyi ifade özgürlüğü, temel hak ve özgürlükleri, basın özgürlüğü, hukukun üstünlüğünü farklılıklara saygıyı hiçe sayan toplumlarda çağdaş bir demokrasinin yeşeremeyeceğini hatırlatan TGC Başkanı Turgay Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kısaca diyoruz ki düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engeller kalkmalıdır. Gazeteciler, yazarlar düşüncelerinden, yazılarından ötürü cezaevlerinde çürütülmesinler.

Hapishanelerinde en çok gazeteci bulunan ülke ayıbı ortadan kalksın. Gazeteciliğin, yazarlığın, sanatın 21. yüzyılda suç olmadığı artık bilinsin. Ummak istiyoruz ki gelecek yıla üzerimizdeki bütün sıkıntıları, korkuları yenmiş, barış içinde kardeşçe yaşayan bir toplum olarak gireriz.”

Olcayto’nun konuşmasının ardından daha önce açıklanan ödüller sahiplerine verildi.

Kaynak: Evrensel