Türkiye Futbol Federasyonu'nun şike soruşturmasıyla ilgili kararını vereceği tarihi toplantı sona erdi. Toplantının ardından Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar düzenlediği basın toplantısıyla şike soruşturmasıyla ilgili olarak federasyonun aldığı kararı açıklıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, şike iddialarına yönelik soruşturmada adı geçen şüpheli kişi ve kulüplerle ilgili olarak bu aşamada bir hüküm verilmesinin doğru, adil ve hakkaniyete uygun olmayacağını, kararın, iddianamenin kabulü sonrası verileceğini açıkladı.

Aydınlar şunları söyledi: "Kanun ve talimtaların çizdiği çerçevede çalışmaları sürdürmekteyiz. Federasyona teslim edilen belgeler Etik Kurul tarafından bir süredir inceleniyordu.

Federasyonumuzun aldığı kararlar şöyle:

Soruşturma gizli olarak yürütülmektedir. Gizliliğe dair ek kısıtlama kararı getirildi. Belgelerin paylaşılması soruşturmanın selayetini etkileyecektir. Savunma hakkı tanınmadan yapılacak disiplin uygulaması adil yargılanma hakkını ihlal edecektir. Söz konusu soruşturmada kulüplerin şüpheli sıfatını taşımamaları nedeniyle federasyonca yapılacak disiplin cezasında savunma hakkınının kullanılmasını engelleyecektir. Belgelerin federasyona tesliminin ardından soruşturmanın kapsamı genişlemiştir ve halen de sürmektedir.

Bu hususlarla ilgili belge federasyona ulaşmamıştır. Bu belgelerin de federasyona ulaşması gerektiği açıktır. Bu aşamada karar verilmesi için gerekli delilin tamamına erişmeden vicdani kanaata varılması mümkün değildir. Bu aşamada bir hüküm verilmesi hakkaniyete uygun olmayacaktır. Hukuka uygun olması için gizlilik kararının kaldırılması şarttır. İddianamenin kabul edilmesi durumunda tüm iddiaları bütün detaylarıyla inceyeleyebilecek ve savunma haklarını kullanabileceklerdir. Gizlilik kararı kalkmasına müteakip savunmalar alınacak ve Etik Kurul'dan nihai karar istenecek ve hukuka uygun karar verilecektir.

Tutukanan aşağıdaki kişilerin tedbirli olarak PFDK'ya sevk edilmesine karar verilmiştir.

Aziz Yıldırım

Şekip Mosturıoğlu

İlhan Ekşioğlu

Tamer Yelkovan

Cemil Turan

Serdal Adalı

Tayfur Havutçu

İbrahim Akın

İskender Alın

Mecnur Odyakmaz

Korcan Çelikay

Bülent Uygun

Ümit Karan"

Tutuklu olan 17 kişi PFDK'ya sevk edildi

Tutuksuz yargılananlardan 35 kişi de PFDK'ya sevk edilmesine karar verildi.

Aydınlar "Soruşturmaya göre yeni sevk işlemleri de gerçekleşecektir. Federasyon en iyi kararı vermek için çalışmaları sürdürmektedir" diyerek sözlerini tamamladı.

Soruları yanıtlayan Aydınlar Etik Kurulu'nun yapacağı çalışmayla ilgili olarak, "Etik Kurulu'nun ikinci aşamada yapacağı inceleme mevcut dosya üzerinden yapılacak ancak ilave belgeler varsa onlar da ilave edilecek. Adli kurumlarla işbirliği içerisinde soruşturmayı yürütüyoruz" dedi.

Aydınlar, "Bazı kişiler çok radikal kararlar almamızı bekleyebilirler. Bizim sorumluluklarımız var. Biz Türkiye'nin futbolundan sorumluyuz. Bir karar alırken bütün yönleriyle irdeleyerek almalıyız. Vereceğimiz kararlar bu doğrultuda olacaktır" diye konuştu.

3 Temmuz'da başlayan şike soruşturmasında aralarında kulüp başkanı, yönetici, futbolcu ve teknik direktörlerin de bulunduğu 31 kişi tutuklanmıştı. (Haberler.com)