Testosteron hormonu seviyesi yüksek erkeklerin cilt kanserinin en ölümcül türüne yakalanma riskinin daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Sonuçları "Journal of Cancer" dergisinde yayımlanan araştırmada testosteronu yüksek erkeklerin en fazla ölüme neden olan cilt kanseri türü olan malign melanoma yakalanma riskinin daha fazla olduğunu gösterdi. 

Testosteron hormonunun yüksek olması ve cilt kanseri arasındaki bağ henüz açıklığa kavuşturulamamış olsa da bilim adamları bu bulguların risk grubundaki kişileri belirlemede kullanılabileceğini vurguladı. 

Araştırmada, İngiltere'de 500 bin gönüllünün sağlık bilgilerinin tutulduğu Biobank'daki 182 bin 600 erkek ve menopoza girmiş 122 bin 100 bin kadının verilerinden yararlanıldı. Bilim insanları, hem kandaki total hem de serbest dolaşan testosteron seviyesine baktı. 

Ortalama 7 yıl takibin ardından 9 bin 519 erkeğe (katılımcıların yüzde 5,2) ve 5 bin 632 kadına (katılımcıların yüzde 4,6'sı) malign melanom tanısı koyuldu.

ERKEKLERDE RİSK DAHA YÜKSEK

Etnik köken, sigara ve alkol kullanımı, vücut kitle indeksi gibi etkenleri de göz önüne alan bilim adamları, testosteron seviyesi yüksek erkeklerde malign melanom riskinin daha fazla olduğunu gördü.

Serbest testosteron seviyesindeki her 50pmol/L artışın, bu kanser riskini yüzde 35 artırdığını belirten bilim adamları araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 90'ında serbest testosteron seviyesinin 130pmol/L-310 pmol/L olduğuna dikkati çekti. 

Araştırmada ayrıca, yüksek seviyede serbest dolaşan testosteronun erkeklerde prostat, menopoza girmiş kadınlarda rahim ve meme kanseri riskini artırabildiği de ortaya çıktı. 

Böylece testosteron ile erkeklerde prostat kanseri riski ve kadınlarda rahim ve meme kanseri arasında bağlantı olduğunu gösteren daha önceki araştırmalar doğrulandı.

Araştırmaya imza atanlardan Dr. Eleanor Watts, ilk kez testosteron ve cilt kanseri arasında ilişki olduğunun saptandığını belirtti.

Watts, "Daha önce melanom teşhisi konulan erkeklerde prostat kanseri riskinin ya da tam tersinin daha fazla olduğunu biliyorduk. Bu bize ipucu oldu" dedi.

Bilim insanı, bir sonraki aşamada testosteron ve cilt kanseri arasındaki ilişkinin nedenini aydınlatmaya çalışacaklarını vurguladı.