HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, plakasız bir araç tarafından birkaç gündür takip edildiğini açıklayarak görüntüler paylaşmıştı.

Sarısaç’ın aracının önünü kesen ve kimlik göstermeyen kişiler HDP Parti Meclisi Üyesi Yunus Durdu’yu zorla götürmüştü.

Anadolu Ajansı dün bu haberi servis ederken Yunus Durdu’yu ‘Murat Sarısaç’ın evinde saklanan PKK’lı terörist’ diye tanıttı.

Anadolu Ajansı’nın “terörist” olarak lanse ettiği HDP Parti Meclisi üyesi Yunus Durdu’nun son 4 ay içerisinde iki kez gözaltına alındığı, emniyet ve savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

İFADESİ ALINIP 3 SAAT SONRA SERBEST BIRAKILDI

PM üyesi Durdu, 6 Ekim 2019 tarihinde HDP Milletvekili Murat Sarısaç ile birlikte Diyarbakır’dan Van’a geldiği sırada Edremit ilçesinde araçları durduruldu. Polislerce “ihbar var” denilerek durdurulan araçta arama yapmak isteyen polislere izin vermeyen Sarısaç’ın aracının geçişine izin verilmemişti. Ardından 3 saat boyunca yolda bekletilen araçta bulunan PM üyeleri Kadriye Özgüç, Yunus Durdu ve Rojhat Yaşari polislerce gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan PM üyeleri, götürüldükleri Van İl Emniyet Müdürlüğü’nde aynı gün ifadeleri alındıktan sonra savcılığa bile çıkarılmadan serbest bırakılmıştı.

PM üyesi Durdu, bu olaydan sonra HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin Van’a geldiği 18 Ekim’de ikinci kez gözaltında alındı. Temelli ve milletvekillerince yapılmak istenen açıklama polislerce engellenmiş, partililer İl Örgütü binasına doğru yürümek isterken polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Yaşanan arbedede polis, Yunus Durdu ile birlikte bazı partilileri darp ederek gözaltına almıştı. Gözaltına alınan Durdu, ertesi gün savcılığa sevk edilmiş ve 2911 sayılı “Toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet etmek” iddiasıyla hakkında işlem yapılarak serbest bırakılmıştı.

Milletvekili Murat Sarısaç da Twitter hesabından Yunus Durdu ile yayınlara tepki gösterdi.

“Evdeki terörist, diye lanse etmeye çalıştıkları arkadaşımız Yunus Durdu sahada bizimle çalışan PM’mizdir. Sizin hem hilelerinizle baş edeceğiz hem de size karşı asla boyunda eğmeyeceğiz” diyen Murat Sarısaç, Yunus Durdu ile birlikte katıldıkları program ve ziyaretlerin fotoğraflarını da paylaştı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Murat Sarısaç Van Valiliği’nin Yunus Durdu için yaptığı “Örgüte eleman kazandıran kişiler gözaltına alındı” şeklindeki açıklamaya atıfta bulunarak “Evet, Yunus Durdu partimize eleman kazandırıyor. PM olması itibariyle Yunus Durdu’nun görevi zaten HDP’nin güçlenmesini sağlamak ve üye sayısını arttırmak” dedi.

Sarısaç, “Durdu’nun da içerisinde olduğu bir grup arkadaşımızla bir gün önce kentteki STK’leri ziyaret ettik ve hesaplarımızda paylaştık. Havuz medyasının anında bir manipülasyona girmesinin temel nedeni polislerin kaçma biçiminin yarattığı bir sonuçtur. Dünkü görüntüler Kürdistan’da halka yapılan baskı, zulüm politikalarının 30 saniyelik yansımasıydı. Bu zulüm her gün bu halka uygulanıyor. Kürdistan’da Kürtlerle ilgili ayrı bir hukuk var ve bu hukuk işte böyle pervasızca kendisini gösteriyor. Çünkü bu kişiler burada yaptıkları tüm zulümleri mubah görüyorlar ve bunun açıkçası bir cezai karşılığının da olmadığını iyi biliyorlar” dedi.

‘BU KİŞİLER DEŞİFRE EDİLMELİ’

Önceki gün kentte bulunan yüzlerce eve baskın yapıldığını, 47 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Sarısaç, “Korkutma amaçlı polis birçok evi basıyor, arama yapıyor ve ‘yanlış ihbar’ diyerek çıkıyor. Bu politika bir kaç günlük bir politika değil. Dünkü mesele bu kişileri deşifre ettiğim için şahsım üzerinden gelişti. Bu kişileri deşifre etmesem belki de bugün bu arkadaşımız terörist ilan edilmeyecekti. Ama dünkü modern Torosların çektiğim görüntülerle açığa çıkmasından sonra devlet bu durumu maniple etme, bunun üzerinden başka bir algı yaratmaya çalıştı. Mesele HDP milletvekilinin orada havuz medyası tarafından hedef gösterilmesi değil, oradaki temel mesele tekrar Torosların devreye sokulmasıdır. Her gün neredeyse insanlar işte bu modern Toroslarla kaçırılıyor, gözaltına alınıyor ve ajanlaştırılmak için tehdit ediliyor. Her gün bu tipler köylere gidip insanları tehdit ediyor. Yine mesele, bizim hedef gösterilmemiz değil, hükümetin ve ona bağlı tetikçilerin olayı maniple etme, hukuksuzca hareket eden bu kişilerin deşifre edilmesidir. Asıl olarak onların maniple etmek istediği durumu işlemek ve konuşmamız gerekiyor” dedi.

‘TUTUKLAMA İÇİN NEDEN YARATIYORLAR’

Kendisini takip eden kişilerin hukuksuzca bir şey yaptıklarının farkında olduklarını anlatan Sarısaç şunları kaydetti:

“Hukuksuzca hareket eden, kimlikleri vermeyen bu kişilerin kaçma nedeni ortaya koyuyor ki bunlar gerçekten hukuksuz bir şey yapıyor ve bunu gizleme ihtiyacı hissediyorlar. Zaten hemen aynı gün ‘Terörist milletvekilinin evinde çıktı’ diye başlık atmaya başladılar. Çıkan tüm haberler tek tip olarak yayınlandı. Belli ki polis bunu servis etmiş ve yayınlamalarını istemiş. Bu arkadaşımızı tutuklamak için bir sebep yaratmak gerekiyordu ve bunun adımlarını medya üzerinden attılar. Bu yaşananlar ilk değil. PM üyelerimiz neredeyse gittikleri tüm kentlerde ya gözaltına alınıyor ya da saatlerce bir yerde bekletiyorlar. Bu hükümetin HDP’yi çalıştırmama durumudur. Yani düşman hukukuyla Kürt halkına yaklaşıyorlar. AKP’nin bu yaklaşımı sadece PM üyeleri, halka ve milletvekillerine değil, topyekun bu halkın tüm değerlerine yaklaşım biçimidir.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı