Biri Türkiye'den beş Greenpeace eylemcisi bugün Kudüs'teki Geşer HaMeytarim Köprüsü'nde yaptıkları protesto gösterisiyle Benyamin Netanyahu'dan kömüre dayalı termik santral yapımını durdurmasını istedi.

Beş Greenpeace eylemcisi bugün Kudüs'teki Geşer HaMeytarim Köprüsü'ne dev bir pankart asarak Başbakan Benyamin 'Bibi' Netanyahu'dan kömürle çalışan yeni termik santral planını iptal etmesini istedi.
Aralarında Türkiye'den Özay Özer'in de bulunduğu eylemciler sabah erken saatlerde 109 metre yüksekliğindeki köprüye tırmandılar ve "Bibi, kömür santralini durdur" yazan 144 metrekarelik bir pankart astılar.

Termik santral yapımına karşı İsrail'de 7 yıldır süren mücadele santralin kurulumunun bugüne kadar ertelenmesini sağladı. Önümüzdeki günlerde hükümet tarafından yeniden görüşülmesi beklenen kömürlü termik santral konusunda son kararı Başbakan Netanyahu verecek.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Hila Krupsky Geşer HaMeytarim Köprüsü'nde gerçekleştirdikleri eylemle "son kararı verecek olan Başbakan'a seslenerek bu santrale onay vermemesini talep ediyoruz." dedi.

"İsrail'de hükümet üçüncü bir kömürlü termik santral inşa etmek yerine yenilenebilir enerjilere yönelmelidir. Kömürlü termik santraller İsrail'in güneyinde hem havayı kirleten, hem de insan hayatını tehlikeye atan bir faktör."

Özer: İklim değişikliği sınırları tanımıyor
Eyleme Türkiye'den katılan Özay Özer de, "Yanan kömür sadece İsrail'de değil, tüm bölgede ve dünyada iklim değişikliğini tetikleyen en önemli etmenlerden biri. Bu yüzden Greenpeace, dünyanın neresinde olursa olsun kömürlü termik santrallere karşı çıkıyor. Daha önce Türkiye'de Sugözü termik santraline karşı bir eyleme ve İtalya'da da yine termik santrallere karşı üç gün süren bir eyleme katılmıştım. İklim değişikliğinin sonuçlarını her gün yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl dünya kuraklık ve seller gibi aşırı hava olaylarına sahne oldu. Buna sessiz kalamam. Artık hükümetler de sorumluluk almalı ve enerji politikalarını yenilenebilir enerjilere yönlendirmelidir" dedi.

Bianet