Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bursa İl Örgütü 3. Olağan Kongresi'ni Eş Genel Başkan Sezai Temelli'nin katılımıyla Nilüfer ilçesinde bulunan Ecrin Düğün Salonu'nda gerçekleştirdi.

"Umut ve cesaretle örgütlenelim, faşizmi yenelim” sloganıyla yapılan kongreye, birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan kongrede önce divan seçimi yapıldı. Sonrasında kongrenin açılış konuşmasını Sezai Temelli yaptı.

'MECLİSİ TEZKERE MECLİSİNE ÇEVİRDİLER'

Ülkenin bütün kaynaklarının savaş bütçesine ayrıldığını dile getiren Temelli, iktidarın kendisine sürekli savaş aradığını ifade etti.

Türkiye’nin Suriye’nin en güvenli bölgesine saldırdığını ifade ederek, “IŞİD artığı çetelerle birlikte Afrin’de katliam yaptılar. Yetmedi Rojava’da katliam yaptılar. Tel Rıfat’taki çocukların fotoğrafı görmezden gelmek bu ülkeye yapılan en büyük kötülüktür. Roboski’nin hesabı sorulsaydı belki Tel Rıfat olmayacaktı. Bu meclisi tezkere meclisine çevirdiler. Bu ülke tezkereleri değil, barış nasıl inşa edilecek konuşmalıdır" dedi.

'TÜRKİYE'NİN POLİTİKASI SAVAŞÇILIKTIR'

Şimdi de Libya meselesini gündeme getirildiğine işaret ederek, Türkiye'nin yegane politikasının “savaşçılık” olduğunu savunan Temelli, iktidarın iktisadi politikasının ise “betonculuk” olduğunu ifade etti.

Ülkenin kanatlarının kırıldığını ifade edenTemelli, "Ülkenin bütün kanatlarını kırmışlar uçuyoruz diyorlar. Bu uçmak değil, düşmektir. Hem de baş aşağı düşmektir. Toplumu bölen halkları ayrıştıran bu zihniyet baş aşağı düşüyor. Yok HDP'yi kapatmak, yok kayyumlar, hukuktan kaçıyorlar. Hiçbir yere kaçamazsanız. Hepiniz bu suçları beraber işlediniz, peşinizdeyiz, eninde sonunda hesabını soracağız" diye konuştu.

'YA İÇİNİZ YANSIN'

Savaşçılık politikaları gereği Suriye iç savaşında bölgenin en huzurlu bölgelerine saldırıların gerçekleştiğini söyleyen Temelli, Til Rifat'ta öldürülen çocukların fotoğrafının herkesin gözünün önünde olduğunu kaydetti.

 Temelli’nin açıklamaları şu şekilde:

"Roboskinin hesabı sorulsaydı, bugün Tel Rıfat  da yaşanmamış olurdu. Bunun da hesabını mutlaka soracağız. İktidar her gün suçlarını artırıyor. Ya içiniz yansın, o Tel Rıfat’taki görüntüler içinizi yaksın. Güvenlikçi politikalar içerde şiddet politikaları olarak karşımıza çıkıyor. Nasıl ki silahlanma yarışı varsa içerde de şiddet anlayışı var."

'AZİZ ORUÇ GAZETECİDİR'

Toplumda hak mücadelesi veren vermeyen herkesin “terörist” ilan edildiğini söyleyen Temelli, son olarak gazeteci Aziz Oruç'un ‘terörist’ olarak lanse edilmesi üzerinde durdu.

Aziz Oruç'un gazeteci olduğunu söyleyen Temelli, "Kürtler, Aleviler, patatesler, soğanlar terörist ama çocukları öldürenler terörist değil. Kadınları pazarlarda satanlar değil. Yasa bilmez devlet zorba devlete dönüşmüştür” ifadelerini kullandı.

Eğitime bakıldığında nasıl bir çöküş ile karşı karşıya kalındığının açıkça görüldüğünü ifade eden Temelli, ana dilde eğitim hakkının olmamasının iktidarın bir arada yaşama duygusunun bulunmamasından kaynaklandığını vurguladı. Tekçi anlayışın gasp ile eşdeğerde olduğunu vurgulayan Temelli, Bursa Şehir Hastanesini hatırlatarak, "Hasta garantili şehir hastanesi yapılıyor. Toplumun sağlık hakkı gasp ediliyor. Bursalılar çağrımdır, devlet hastanesine gidene kadar vefat edebilirsiniz. Yalova devlet hastanesi daha yakındır. Oraya gidin" dedi.

'MUTLAK TECRİT SON BULMALIDIR'

Temelli, konuşmasının devamın da İmralı tecridi üzerinde durdu. İmralı tecridi ile hukuksuzluğun yaygınlaştığını söyleyen Temelli, “Mutlak tecrit son bulmalıdır. Hukuksuzluktan bahsediyorlar. Hukuksuzluğun nedeni tecrittir. Sayın Öcalan'a uygulanan tecrit kendilerini burada göstermektedir. Mutlak tecridi uygulayanlar demokratik siyasetin önünü kapattılar. Bunlara son vermek için adalet mücadelesini yükseltmeliyiz. Bunu kayyumcu iradede görüyoruz. Kayyuma karşı çıkmıyorsanız siz de kayyumun aparatı olmuşsunuzdur. Kayyumların meşrutiyeti yoktur.  Kayyumcu zihniyetiniz ve siz o binaların içinde çürüyeceksiniz. Ama sokaklar bizimdir, mahalleler bizimdir" diye konuştu.

‘FAŞİZME KARŞI MÜCADELEYE DEVAM’

Temelli’nin ardından söz alan HDP Bursa İl Eşbaşkanı Resul Baykara, "Eksik bıraktığımız her şeyi yeni arkadaşlarımızla tamamlamaya ve faşizme karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde, faşizm ve saldırılar karşısında birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. HDP halkların kurtuluşu için çıkış yoludur" diye konuştu.

‘HDP UMUDUN ADRESİ’

Faaliyet ve mali raporların okunmasının ardından gidilen seçimde HDP Bursa İl Eşbaşkanlığı’na Mustafa Yağcı ve Aynur Yılmaz seçildi.

Teşekkür konuşması yapan Mustafa Yağcı, zulüm ve baskılara karşı HDP'nin umudun adresi olmaya devam edeceğini söyledi. Aynur Yılmaz ise, “Kadın ve erkek yoldaşlar ile bu mücadeleyi ileriye taşıyacağız” dedi.

Kongre çalınan müzikler eşliğinde halay çekilmesiyle sona erdi.