Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamalar nedeniyle ''Türkiye Cumhuriyeti Devletini aşağılamak'' ve ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama'' suçundan yargılandığı dava ''3. Yargı Paketi'' doğrultusunda ertelenen yazar Temel Demirer hakkında, duruşmanın ardından adliye önünde yaptığı benzer açıklamaları üzerine yeni bir soruşturma başlatıldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği tutanakta, Demirer'in 19 Şubat 2013'te hakkındaki davanın karara çıkmasının ardından adliye önünde basın açıklaması yaptığı belirtildi.

“ADALETSİZLİK BAKANLIĞI DAVA AÇMAZSA, SUÇ İŞLEMİŞ OLACAK”

Tutanakta, Demirer'in hakimden kendisini cezalandırması veya beraat ettirmesini istediğini ancak davasını ertelediğini anlattığı açıklamasındaki şu ifadelerine yer verildi:

''Ben üç yıl süresince 'Türkiye'de Ermeni soykırımı vardır' demezsem, ben üç yıl süresince Türkiye'de 'devlet katildir'' demezsem beraat edecekmişim. Hemen şimdi davadan beş dakika sonra, üç yıl beklemeden 'Hrant Dink'in katili devlettir' diyorum. Ayrıca 'Bu ülkede Ermeni soykırımı olmuştur' diyorum. Eğer adliye, eğer kolluk güçleri, eğer davamı erteleyen adaletsizlik bakanlığı bana dava açmazsa, suç işlemiş olacaktır. Ben burada kimseyi suça falan davet etmiyorum. Benim söylediğim şey şu, bu ülkede fikirlere pranga vurulamaz. Özgür düşünce benim İsmail Beşikçi'den, özgür düşünce benim Fikret Başkaya'dan, özgür düşünce benim Baskın Oran'dan öğrendiğim üzere dik durmaktır. Bu ülkede Ermeni soykırımı olmuştur. Hrant'ın katili devlettir. Bunlar benim düşüncelerimdir. Hadi gücünüz yetiyorsa bir kez daha yargılayın beni.''

Tutanakta, Demirer'in söz konusu açıklamalarıyla 301. maddeye muhalefet ettiği ileri sürüldü. Savcılığa gönderilen tutanak üzerine Demirer hakkında soruşturma başlatıldı.

Demirer, Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde TCK'nın 216. ve 301. maddelerinden yargılandığı davanın son duruşmasında, 2007'de ''Ermeni soykırımı vardır. Hrant'ın katili devlettir'' dediğini ifade etmiş ve halen aynı görüşte olduğunu açıklamıştı. Hakkında beraat ya da ceza kararı verilebileceğini kaydeden Demirer, ancak erteleme kararı verilmemesini istemişti.

Mahkemede alınan kararda ise Demirer hakkında ''3. Yargı Paketi''nin geçici 1. maddesi doğrultusunda, ''kovuşturmanın ertelenmesine'' karar vermişti.