Google CEO'su Schmidt, Arap dünyasındaki demokrasi hareketlerinin diğer bölge hükümetlerini internete karşı daha sert tavır almaya yönlendirebileceğini iddia etti.

Dünyanın en büyük arama motoru Google'un İcra Kurulu Başkanı Eric Schmidt, Arap dünyasındaki demokrasi hareketlerinin, hükümetlerin internet erişimine daha ağır kısıtlamalar getirmesine neden olabileceğini söyledi.

İrlanda'nın başkenti Dublin'de Google, Tribeca Film Festivali ve Dış İlişkiler Konseyi tarafından aşırıcılık konusunda düzenlenen bir konferansta konuşan Schmidt, hükümetlerin vatandaşlarının teknolojik olarak bilgilenmelerinden ve internette bilginin serbest dolaşımından giderek daha fazla sakınmaya başladığını ifade etti. Schmidt, bazı hükümetlerin televizyonda yaptığı gibi interneti de düzenlemeye çalıştığını vurguladı.

Schmidt, ülkelerdeki çalışanlarını korumaları gerektiğinden Google olarak her zaman hükümetlere meydan okuyamayacaklarını da kaydetti.

Google şirketiyle, vatandaşlarının internet sayfalarına erişimine sınırlamalar getirmeye çalışan Çinli yetkililer arasında anlaşmazlık bulunuyor. Google sorunu hizmet sağlayıcılarını Hong Kong'a taşıyarak aşmaya çalışıyor.

Schmidt, geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmüş, 22 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan 'internete filtre' yönetmeliğinin kötü bir fikir olduğunu söylemişti. Gül de ziyaret sırasında internet filtresinin 'ailenin güvenliği' için şart olduğu görüşünü yinelemişti.

NTVMSNBC