Samsung ve Apple her durumda karşı karşıyalar. Akıllı telefon, tablet, patent savaşı derken şimdi de yeni cephe açıldı: 3 milyar dolarlık pazar yaratması beklenen akıllı saatler.

Samsung ve Apple arasındaki çekişme yeni bir cepheye taşınıyor. Akıllı telefonlar, tabletler ve patentlerden sonra iki şirket şimdi de akıllı saatlerde karşı karşıya gelecek. Koreli teknoloji devi Samsung, gelecek ay başında kendi akıllı saatini piyasaya sürerek Apple’ın iWatch’ına rakip olacak.

Uzmanlar, Samsung’un ‘Galaxy Gear’ adını verdiği akıllı saati 4 Eylül’de Berlin’deki IFA Fuarı’nda piyasaya sürmesini bekliyor. Samsung’dan resmi bir açıklama yapılmasa da, Galaxy Gear’ın telefon görüşmesi yapması, internete bağlanması ve GPS sistemi üzerinden harita kullanımına açık olması bekleniyor. Saatle ilgili tasarımlarda saatin nabız ölçümü yapabileceği de öngörülüyor.

Samsung ve Apple’ın akıllı saatlerinden hangisinin ekranının daha kullanışlı olacağı ya da hangisinin bataryasının daha dayanıklı olacağı henüz bilinmiyor. Ancak, Apple’ın üzerinde titizlikle çalıştığı akıllı telefonu iWatch’ın gelecek yıldan önce piyasaya sürülmesi beklenmiyor ve bu durumun, Samsung’a ciddi bir avantaj sağalayacağı öngörülüyor.

Akıllı saat pazarında daha önce Sony SmartWatch’ı, Microsoft ise Spot Watch’ı piyasaya sürmüştü. Amerikan teknoloji şirketi Pebble, kendi akıllı saati Pebble smartwatch için 275.00 bin ön sipariş aldı.

DİĞER CEPHELER

AKILLI TELEFON

Samsung: 1 Apple: 0

Samsung, artan akıllı telefon satışları sayesinde ikinci çeyrekte rekor kâr yakaladı ve Apple’ı geride bırakarak en kârlı mobil telefon şirketi oldu. Samsung 107 milyon telefon satarken Apple iPhone satışı 31.2 milyon adet olarak belirlendi. Samsung’un pazar payı yüzde 27,7, Apple’ın payı yüzde 8,1.

TABLET

Samsung: 0 Apple: 1

2013’ün ikinci çeyreğinde Apple 18 milyon 631 bin tablet satarak birinciliğini korudu. Lenovo ise 14 milyon 114 bin tablet satışı ile ikinci sırada. HP, 12.6 milyon satışla üçüncü. Samsung, 10,8 milyon satışla dördüncü sırada. Dell ise 9,4 milyon satışla hâlâ ilk beşte.

PATENT

Samsung: 0 Apple: 1

Apple ile Samsung arasında yıllardır devam eden patent davalarında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ICT), Sam-sung’un Apple’a ait patentleri ihlal ettiği gerekçesiyle bazı ürünlerinin ithal edilmesini yasakladı. İhlal edilen patentlerin iPhone’a ait olduğu belirtildi.

ULTRABOOK

Samsung: 0 Apple: 1

NPD firmasının pazar araştırmasına göre Macbook Air tek başına pazarda lider. Macbook Air, 2013 yılının ilk 5 ayında ince ve hafif bilgisayarlar piyasasında satış adetlerine bakıldığında pazarın yüzde 56’sına sahip. Samsung’un da içinde olduğu diğer firmalar yüzde 44’ü paylaşıyor. (Radikal)