Tunus'taki devrim, Mısır’daki değişim ya da Suriye’de yaşanan çatışmalar… Dünya bu ülkelerdeki gelişmelerin büyük bir kısmını, internete konan videolardan izledi. Bunlar cep telefonlarıyla çekilmiş ve Youtube gibi sitelere yerleştirilmiş amatör videolar. Filmlerde polis ya da askerlerin şiddet eylemleri yansıtılıyor ama aynı zamanda da halkın protestoları, gösterileri belgeleniyor. Görüntülerin kayıt düğmesine basıp da sosyal platforma aktarılması sadece dakikalar sürüyor.

 

Görüntüler, muhalifleri ele veriyor!

İnternete yerleştirilen filmlerin içerikleri bazen asılsız olabiliyor bazen de önemli bilgiler içeriyor. Gazetecilik standartlarının olmadığı yerde gösterilenlerin güvenilirliğini de tahmin etmek güç. İnternette propagandalar, bilinçli hilekârlıklar yapılabiliyor. Ama en çok da filmler teknik imkânlar olmadığından üzerinde oynanmadan sosyal platformlara aktarılıyor. Bunun hiç kasıtlı olmayan ama şiddetli sonuçları olabilir. Aktivistler mevcut rejime karşı yaptıkları gösterilerin kayıtlarını internete koyduklarında, videoda görünen kişilerin hayatını tehlikeye atıyor. Polis ya da istihbarat birimleri kayıtları kolaylıkla görüp, teşhis edilen göstericileri etkisiz hale getirebiliyor.

 

Yüzler gölgelendirilebilecek

İşte Youtube tam böyle durumlarda kendini gizlemek isteyenler için bir sistem geliştirdi. "Blur all Faces" adındaki yeni fonksiyon ile videodaki yüzler gölgelenebilecek. Şirketin resmi sitesinde yaptığı açıklamada, yüzlerin anonimleştirilebilmesinin, insanlara çekinmeden fikrini söyleme olanağı tanıyacağı belirtiliyor. Youtube hesabı olan herkes yeni fonksiyondan yararlanabiliyor. Ayrıca videoyu yükleyip üzerinde işlem yaptıktan sonra orijinal kaydı da Youtube’dan silinebiliyor.

 

"Henüz mükemmel değil"

Ancak sorumluluk sahibi aktivistler bu yöntemi tercih etmeyebilir. Çünkü Youtube, “Blur all Faces” uygulamasının henüz mükemmel olmadığı ve iyi sonuç alınmasının filmin uzunluğuna, ışığa ve yüzlerin seçilebilirliğine bağlı olduğu konusunda uyarıyor. İnsan hakları savunucuları Youtube’un yüzleri gölgeleyen uygulamasını övmekle beraber, modern teknolojilerin baskıcı rejimlerin işine yarayabileceği uyarısında da bulunuyor. Yeni bilgisayar algoritmalarıyla yüzlerin tam olarak teşhis edilebilmesine çok yaklaşıldı. Google şirketinin temmuz ayı başında video filmlerinde bireylerin teşhisine yönelik bir patent anlaşması imzaladığı biliniyor. Bu uygulama kullanıma açıldığında devlet güvenlik birimleri ve istihbaratçıların işi de oldukça kolaylaşacak.

© Deutsche Welle Türkçe