Google'ın Levent'teki Türkiye ofisinde video konferans yoluyla basın toplantısı düzenleyen Youtube Ürün Yönetim Müdürü Matthew Glotzbach, "Son 3-4 yıldır Youtube'un yerelleştirilmiş bir sürümünü yayına hazırlamak için hem Türk yetkililerle yoğun görüşmeler gerçekleştirdik, hem de bu işin teknolojik boyutunu geliştirdik. Bugün çok heyecanlıyım, çünkü Youtube'un Türkiye sürümü yayına girmiş bulunuyor" dedi.

 

Youtube'un Türkiye sürümünün üç önemli yenilik getirdiğini belirten Glotzbach, "Birincisi, Youtube Türkçe olacak. Hem Türkiye'de, ana dili Türkçe olanlar, hem de Türkiye dışında siteyi Türkçe kullanmak isteyecekler Youtube'a Türkçe olarak erişebilecekler. İkinci olarak, Youtube'un Türkiye sürümü sadece bir çeviriden ibaret değil. Kullanıcılar, Türkiye'ye özgü içeriği olan bir anasayfa görecekler. Üçüncü olarak da, sitenin Türkiye sürümüne "youtube.com.tr" adresinden ulaşılabilecek" diye konuştu.

 

"Youtube.com.tr" adresinin bugün içinde aktif hale geleceğini belirten Glotzbach, kullanıcıların ayrıca sitedeki yerelleştirme seçenekleri arasından Türkçe'yi seçerek de Türkiye sürümüne ulaşabileceklerini kaydetti.

 

Bugün Youtube’u ziyaret edenler video paylaşım sitesinde bir değişiklik fark etmiş olabilirler. Youtube bugün itibariyle Türkçeyi dil seçenekleri arasına ekledi. Biraz geç de olsa eklenen bu yeni özellik sayesinde Türkiye’yi lokasyon olarak tanıtan kullanıcılar tüm siteyi Türkçe olarak kullanabilecekler.

 

Google Türkiye ekibi, Youtube’un Türkçeleştirilmesini ilk adım olarak değerlendiriyor. Bir sonraki adım ise içerik sağlayıcıların Youtube üzerinden kazanç elde edebilmesi olacak. Bu gelişme Türkiye’deki içerik üreticilerinin önünü açacağı gibi müzisyenler için de iyi bir haber.

 

Geç gelen bu özelliğin ve içerik sağlayıcıların kazanç sağlamasına yönelik çalışmaların Google’ın Türkiye’de yerelleşmesi adına önemli bir adım olarak yorumlanabilir. Malumunuz geçtiğimiz yıl sona eren kesintide Youtube uzun bir süre Türkiye’de erişim yasağına takılmıştı. Arama motorunda dünyadaki en yüksek kullanım oranlarından birine sahip Google’ın önümüzdeki günlerde Türkiye’deki faaliyetlerine hız vermesini bekleyebiliriz.