Turkcell, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yeni iPad'i 5 Mayıs'ta Türkiye'de satışa sunacağını açıkladı.

 

Dün de Avea'nın sitesinde iPad sayfası açılmış ve yeni iPad'in 5 Mayıs'ta satışa sunulacağı bildirilmişti.

 

Vodafone tarafında ise şimdilik bir hareketlenme yok. Fakat tahminen, yine 3 operatörün de aynı anda yeni iPad'i piyasaya süreceği yönünde. (Teknokulis)

 

Yeni iPad 5 Mayıs'ta Türkiye'de

 

Turkcell, Twitter hesabından yaptığı açıkladı…

 

 

Turkcell, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yeni iPad'i 5 Mayıs'ta Türkiye'de satışa sunacağını açıkladı.

 

Dün de Avea'nın sitesinde iPad sayfası açılmış ve yeni iPad'in 5 Mayıs'ta satışa sunulacağı bildirilmişti.

 

Vodafone tarafında ise şimdilik bir hareketlenme yok. Fakat tahminen, yine 3 operatörün de aynı anda yeni iPad'i piyasaya süreceği yönünde.

 

Yeni iPad'i, TeknoKulis şöyle değerlendirdi:

 

Elektronik devi Apple, son derece başarılı iPad tabletinden sonra, bildiğiniz gibi daha yüksek performansa sahip olan iPad 2 modelini piyasaya çıkarmıştı. Şimdilerde ise iPad 2'nin de ömrünün dolduğunu görüyoruz. Yeni iPad ise, kendinden önceki iki tabletten de güçlü olmasının yanı sıra, ekran kalitesiyle de ilgi toplamayı hedefleyen bir cihaz. Şimdi bu ürünü biraz da yakından tanıyalım.

 

TASARIM

Yeni iPad'in tasarımıyla ilgili söylenecek çok fazla bir söz yok aslına bakarsanız. Zira kendinden önceki iPad'ler ile çeşitli milimetrik boyut farklılıkları haricinde herhangi bir fark bulunmuyor. Şekil bildiğimiz şekil, tuşlar bildiğimiz yerlerde, ekran bildiğimiz ekran, cihaz bildiğimiz cihaz. Hal böyle olunca, tasarım olarak çok da bir şeyden bahsetmek mümkün olmuyor.

 

Fark olarak söylenebilecek en net şey, yeni iPad'in bir milimetreden daha az bir miktar daha kalın olduğu. Ayrıca ağırlık olarak da çok ufak farklar yer almakta. Tabii bunları tam olarak tasarım farkı olarak değerlendirmek saçma olur. Biz yine de daha uygun bir yer olmadığından, burada belirtelim istedik.

 

DONANIM

Gelelim yeni iPad'in getirdiği donanım değişikliklerine... Cihazın en çok dikkat çeken yanı, tabii ki ekranı. Tim Cook'un tanıtımda "neredeyse Retina Display" demesinin ardından, hatırlarsanız 264 ppi (pixel per inch - inç başına düşen piksel miktarı) ekran çözünürlüğü sunduğu ortaya çıktı. Evet, ekran gerçek anlamıyla Retina Display değil. Ama ekrana şöyle bir yakından göz attığımızda anladık ki 264 ppi, son derece yeterli bir çözünürlük. Herhangi bir şekilde piksel göremeden kullandığımız bir tablet bilgisayarın, ne kadar etkileyici olabileceğini yeni iPad sayesinde anlıyoruz. Özellikle internet sayfalarında gezinirken karşımıza çıkan yazıları okumanın bile farklı bir tecrübe sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ekran, kesinlikle başlı başına bir tercih sebebi olabilir.

 

Ekran çözünürlüğü artınca, haliyle ihtiyaç duyulan donanım miktarı da artıyor. Eskiden, düşük bir çözünürlükte A5 işlemcisi yeterli olurken, yeni ekranın gelmesiyle ihtiyaç duyulan işlemci gücü de artıyor. Apple, A5 işlemcisine son derece güveniyor olacak ki, CPU gücünü es geçerek, sadece GPU gücünde değişikliğe gitmiş. Bu değişiklik ile, oyunlarda daha yüksek çözünürlükte, benzer bir performans alabiliyorsunuz. Tabii bununla beraber, bellek miktarı da 512 MB'den 1 GB'ye yükseltilmiş.

 

Bir süredir gündemi meşgul eden ısınma sorunu ile ilgili de, bahsedildiği kadar rahatsız edici derecede olmadığını söyleyebiliriz. Hatta bazı siteler, cihazın arka tarafının el yakacak derecede ısınabildiğini de yazmışlardı. Bunun o kadar da doğru olmadığını belirtelim. Evet, ısınıyor ama el yakacak derecede de değil.

 

Tabletlerde çok gerekli olmasa da, arka kamera da iPad'in yenilenmesiyle beraber güçlenen donanımlar arasında. iPhone 4S'in harika sensörünü kullanan yeni iPad, 5 megapiksel boyutunda fotoğraf çekebiliyor. Fotoğrafların netliğinin de iPhone 4S ile kafa kafaya olduğunu söyleyebiliriz.

 

Ürünle beraber sunulan bir diğer yenilik 4G desteği olsa da bu, şimdilik ülkemiz için anlamsızlığını koruyor. Ürünü 3G desteği ile kullanabilirsiniz.

 

Yeni iPad'in donanımı bu şekilde gelişmekteyken, pil ömrü de geliştirilen bataryası sayesinde eski iPad ile aynı.

 

SONUÇ

Yeni iPad, çok düzgün bir yenilik getirmiyor olsa da, ekranı ve performansı ile yine en iyi tablet olduğunu söyleyebiliriz. Apple'ın akıcılığı, her cihazda olduğu gibi yeni iPad'de de devam ediyor. Eğer iPad'inizi sıklıkla bir şeyler okumak için kullanıyorsanız, "yenisine" geçiş yapmanız doğru olacaktır.