Uluslararası bir araştırma ekibi, Gliese 667C yıldızının yörüngesinde yaşama şartları bulundurma ihtimali olan üç yeni gezegen bulunduğunu açıkladı.

Güneş Sistemi’nden 22 ışık yılı mesafede bulunan Gliese 667C sisteminde en az 6 gezegen bulunduğunu belirten gökbilimciler, bu sayının 7’ye çıkabileceğini belirtti.

Gezegenlerin, sıvı su bulundurabilecek yüzey sıcaklığına sahip oldukları bölgede, yani yaşanabilir bölgede bulunduğunu belirten gökbilimciler, Gliese 667C’nin ‘üç yıldızlı bir sistemin parçası olduğunu, bu sayede gezegenlerin gündüz vakti üç Güneş’in ışınlarıyla aydınlandığını’ ifade etti.

NTV'nin haberine göre Süper-Dünya tanımına giren gezegenler, kütleleri bakımından Dünya’dan büyük ama gaz devi Neptün’den küçük.

Araştırmayı yürüten Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) ekibinde yer alan İngiltere’nin Hertfordshire Üniversitesi’nden Mikko Tuomi, “Geçmişteki çalışmalarda Gliese 667C’nin üç gezegene sahip olduğunu biliyorduk... Yeni gözlemler ve verilerin incelenmesiyle yıldızın yörüngesinde düşük kütleli en az üç yaşanabilir gezegen bulunduğunu tespit ettik” dedi.
Gökbilimciler, ilk kez aynı yıldız sistemi içindeki bir yaşanabilir bölgede üç tane gezegen keşfedildiğini not düştü. Ayrıca, Gliese 667C’nin yaşanabilir bölgesine dördüncü bir gezegenin sığmasının imkansız olduğu belirtildi.

Gliese 667C’nin yörüngesindeki yıldızların dizilimi.


EN SÖNÜK YILDIZ

Araştırma hakkında Space.com’a yorumda bulunan Washington Üniversitesi’nden Rory Barnes, “Samanyolu Galaksisi’nde yaşanabilir bölgede bulunan gezegen sayısının tahminlerimizin çok üzerinde olduğunu düşünüyoruz... Yaşanabilir bölgede (nam-ı diğer Goldilocks Zone) bulunan bir gezegen bulmak için 10 yıldız sistemine bakmak yerine, sadece bir sistemi inceleyip birden fazla gezegen bulabileceğimiz biliyoruz” dedi.

Gliese 667C, üçlü yıldız sistemindeki en sönük yıldız olarak yer alıyor. ESO gökbilimcileri, Gliese 667C’nin yörüngesindeki gezegenlerden bakıldığında, diğer iki yıldızın Dolunay kadar parkak görüneceğini ve gün içinde görübileceklerini belirtti.

Gliese 667C, diğer iki yıldızdan sönük olduğu gibi saha soğuk. Bu sayede kendisine yakın olan gezegenlerin aşırı sıcak olmamasını sağlıyor. Yıldızın yaşanabilir bölge olarak tanımlanan mesafe aralığı, yaklaşık Merkür’ün yörüngesi kadar.